Alla kvinnor över 35 erbjuds att göra fostervattenprov. Syftet är att upptäcka allvarliga kromosomskador.
Ibland upptäcks pojkar med en extra kromosom, de är i princip friska men kan inte få barn. Föräldrar har då ibland valt abort, vilket inte är medicinskt motiverat, säger professor Göran Annerén.
Ungefär en av 500 pojkar har en x-kromosom för mycket. De allra flesta av dessa pojkar lever fullödiga liv, enligt Annerén.
Trots att sjukhuset inte berättar för föräldrarna vilket kön det ofödda barnet kommer att ha, kan läkarna däremot inte låta bli att berätta om eventuella kromosomavvikelser eftersom att de har informationsplikt gentemot föräldrarna.
Fostermedicin
- Om man redan vid det första ultraljudet, som görs tre månader in i graviditeten, upptäcker avvikelser hos fostret eller misstänker detta görs en utvidgad och mer noggrann ultraljudsundersökning som kan visa om det är något fel med det ofödda barnet. Men långt ifrån alla sjukdomar och avvikelser kan upptäckas genom ultraljud.
- Ibland görs ett fostervattensprov eller moderkaksprov för att undersöka om det finns några kromosomavvikelser, t.ex. downsyndrom. Dessa två typer av prov erbjuds alla kvinnor över 35 år eftersom kromosomavvikelser hos fostret är vanligare när mamman är äldre än hos unga mödrar.
- Även om den är liten, så är det ungefär en procents risk för missfall vid ett fostervattensprov. Därför har en ny metod utvecklats som används som komplement till den traditionella fostervattensdiagnostiken.
Det sk nackuppklarningsprovet eller NUPP-provet görs med ultraljud mellan den 10:e och 14:e graviditetsveckan på vissa sjukhus och på gravida som bedömts behöva göra provet. Det går ut på att mäta den vätskespalt i fostrets nacke. Ju större spalt, ju större är risken för kromosomavvikelser.
- Blodprov kan även tas från fostrets navelsträng för att upptäcka sjukdomar och andra avvikelser.
Källa: SVT