Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stopp för läxrut redan i januari

Uppdaterad
Publicerad

Den nya regeringen tar bort avdragen för läxhjälp redan vid årsskiftet. Det gäller i gymnasieskolan men även i grundskolan, där skattereduktionen för barnpassning snävas in.

Att avdragen ska tas bort framgår av regeringens promemoria inför budgeten för 2015.

Läxrut har varit ett av de mest ideologiskt laddade ämnena i skoldebatten, och infördes av alliansregeringen 2007. Kritiker har menat att det är fel att staten ska gå in och subventionera tjänster som alla inte har råd med. Dessutom ökar det inte likvärdigheten i skolan, menar man.

Redan innan valet gjorde Stefan Löfven klart att en S-ledd regering skulle stoppa avdraget.

– Vi ska inte ha ett läx-rut som gör det möjligt för de vars föräldrar som har råd att köpa läxhjälp, utan här gäller det att se till att läxhjälp ges efter behov, sa han i politikerduellen med Fredrik Reinfeldt en vecka före valet.

Branschen oroad

Rut-avdraget för läxhjälp var först en variant av barnpassning, men sedan 2013 började det även gälla för gymnasieelever. Läxhjälpsföretagen omsätter mångmiljonbelopp.

My academy är det största företaget i branschen och där är man förstås oroad över beskedet från den nya regeringen, och att det har gått så snabbt.

– Vi har hittills i år nyanställt över tusen personer. Det här är unga som fått sitt första jobb och när man ändrar förutsättningarna för branschen så snabbt så får det konsekvenser även för arbetstillfällena, säger VD Filip Johansson.

  • Socialdemokraterna: Nej till läx-rut
  • Vänsterpartiet: Nej till läx-rut
  • Miljöpartiet: Nej till läx-rut
  • Alliansen: Ja till läx-rut
  • Sverigedemokraterna: Ja till läx-rut

Källa: TT

Rut-avdrag för läxhjälp har funnits sedan 2007. I januari 2013 ändrades reglerna så att avdrag för läxhjälp även omfattar gymnasieelever, något som kritiserades av socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet.

Företagen som finns på området har vuxit snabbt och omsatte runt 100 miljoner kronor 2013, och har sedan dess ökat i volym. Enligt finansdepartementets beräkningar skulle omsättningen hamna runt 150 miljoner kronor 2015.

Men nu stoppas alltså läxrut, förutsatt att den nya regeringen får igenom sin budget i riksdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2014

Mer i ämnet