Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”All trafik söder om Uppsala, Sala och söderut i Sverige, framför allt östra delen av landet påverkades”, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson i Aktuellt. Foto: SVT

Efter stoppet – tågtrafiken rullar igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter det tekniska fel i Trafikverkets telefonisystem, som orsakade stopp i tågtrafiken i stora delar av Sverige på onsdagen, har trafiken sedan 20-tiden återupptagits.

Till följd av stoppet väntas kraftiga förseningar i tågtrafiken resten av dygnet.

– Nu står många tåg där de inte brukar stå. De måste rulla i gång i tur och ordning för att vi ska få i gång trafiken så att de kan gå tillbaka till de tidtabeller de är planerade för, säger Bengt Olsson, Trafikverkets presschef, till SVT Nyheter.

Hans förhoppning är att tågen rullar som vanligt igen i morgon bitti.

– Det viktigaste är att följa utvecklingen och göra det på hemsidan för järnvägsbolaget man tänkt åka med.

Tekniskt fel i telefonisystem

Stoppet uppstod vid halv-sex tiden och orsakades av ett tekniskt fel i det telefonisystem som trafikcentralerna och lokförarna använder för att kommunicera med varandra.

Även Trafikverkets reservsystem låg nere och av säkerhetsskäl beordrade myndigheten lokförare att återvända till sina stationer.

– Det är en säkerhetsåtgärd. Om det råkar vara något framför så får vi inte fram den informationen till lokföraren, säger Bengt Olsson.

Felet uppkom troligen till följd av en uppdatering av systemet som Trafikverket genomförde tidigare under onsdagen, enligt Olsson. Det finns ingenting som tyder på en it-attack.

Trafiken påverkades framför allt från Uppsala och söderut, men även norrut eftersom tågen i Stockholm stod stilla. Tusentals resenärer runtom i landet drabbades.

– Stockholm är en midja på Sverige när det gäller tågtrafik, säger Olsson.

Snart är det jul och nyår – två stora reshelger. Dessutom sjösätter Trafikverket snart de nya IT-system som tågbolagen menar riskerar att leda till störningar i trafiken. Men enligt Bengt Olsson finns det ingen anledning till oro.

– Egentligen tycker jag inte att man behöver vara så orolig just nu i alla fall. Telefonisystemet är helt separat system än det som ska sjösättas under natten mellan lördag och söndag. Våra förhoppningar och ambitioner är inga andra än att trafiken ska rulla. Sedan finns det utmaningar, självklart, säger han.

Följande sträckor drabbades enligt SJ

Mora C – Stockholm C

Ljusdal – Stockholm C

Gävle C – Stockholm C – Linköping C

Falun C – Stockholm C

Duved – Stockholm C

Stockholm C – Hallsberg

Stockholm C – Uppsala C

Umeå C – Sundsvall C – Stockholm C

Stockholm C – Malmö C – Köbenhavn H

Stockholm C – Göteborg C

Stockholm C – Borås C

Stockholm C – Karlstad C – Oslo S

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.