Foto: Scanpix

Stopplag ska kapa miljarder på byggkostnader

Publicerad

Ändringar i plan- och bygglagen ska hindra kommuner att ha egna byggregler och göra det billigare att bygga bostäder. Det föreslår den statliga Byggkravutredningen som i dag lägger fram sitt förslag till regeringen.

– Vi föreslår en stoppbestämmelse i plan- och bygglagen som förhindrar kommunerna att ställa ut särkrav när de säljer mark, och det är där det mesta av byggandet sker. Det här kan med andra ord få ett stort genomslag på byggkostnaderna, säger Byggkravutredningens särskilda utredare Björn Hedlund till SVT.

Kommunernas egna byggkrav – utöver de nationella kan göra en villa uppåt 300.000 kronor dyrare och höja hyran med uppåt 800 kronor per månad.

Totalt kostar det samhället 2 miljarder per år enligt Byggkravsutredningens beräkningar. Nu vill utredningen stoppa de hemsnickrade reglerna.

Högt pris för miljöegenskaper

Det är främst miljöegenskaper som kommunerna vill förbättra. Det handlar om en god vilja – men som alltså har ett högt pris. Björn Hedlund säger till SVT att det är kommunernas stora variation på regler, som bidrar till att göra det dyrt att bygga.

– Vi tycker att det skall vara nationella krav då får man ju också lättare att samordna med regler i Norden och EU, fyller Björn Hedlund i.

Det redan låga bostadsbyggandet står på spel, menar Byggkravsutredningen som vill förenkla byggreglerna för att varje år spara miljardbelopp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer