Riksdagsledamot Carl Schlyter (MP). Foto: TT

Stor besvikelse inom MP efter kärnkraftsuppgörelse

Uppdaterad
Publicerad

Svikna och grundlurade. Det är två ord som miljöpartister i riksdagsgruppen väljer för att beskriva situationen efter att partiet gått med på att göra det mer lönsamt att driva kärnkraftsverk. Men partiledningen tycker motsatsen – att det var rätt att kompromissa.

I dag kom man ett steg längre i den uppgörelse om energin och kärnkraften som regeringspartierna arbetat fram tillsammans med Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna.

Mest kontroversiellt är att uppgörelsen förbättrar villkoren för kärnkraftsföretagen, något som börjar uppröra internt i Miljöpartiet.

– Få människor som var med när Miljöpartiet bildades 1981 såg framför sig att det var det vi skulle göra första gången vi hamnade i regering. Man får bara gratulera Moderaterna, säger riksdagsledamot Carl Schlyter (MP).

Kärnkraften kommer finnas länge till

Uppgörelsen innebär framförallt förmånligare regler för kärnavfallsfonden, alltså de pengar kraftbolagen ska betala för kärnavsavfalllshanteringen.

Det innebär betydligt bättre möjligheter för bolagen att driva kärnkraftsverken under längre tid, än med tidigare regler. Den förmodade tiden för hur länge kärnkraftsverken kommer finnas ökar från 40 till 50 år, och kan mycket väl finnas ännu längre än så.

– Genom att ta bort effektskatten och nu ändra reglerna för kärnavfallsfonden så gör vi politiskt vad vi kan göra för att Sverige ska kunna ha kärnkraft under mycket lång tid framåt. Det är jätteviktigt för svenska företag och svenska hushåll, säger Lars Hjämered (M) energipolitisk talesperson.

”Startade för att stoppa kärnkraften”

Miljöpartiet har som mål att avveckla kärnkraften och en rad av partiets riksdagsledamöter är mycket kritiska till uppgörelsen.

De menar att partiet blivit grundlurad i förhandlingarna. Att resultatet är innebär ett tydligt svek och att partiet bildades för att stoppa kärnkraften – inte förlänga den.

– Det är ju inte vår uppgift som politiker att rädda kärnkraften från sina egna kostnader genom att ta bort effektskatten och hålla nere avfallsavgifterna. Om kärnkraften är osäker och olönsam så är det ju bättre att andra energiformer tar över. Det här är konstgjord andning på en utdöende energiform, säger Carl Schlyter.

– Den här delen av uppgörelsen känns ju märklig för ett parti som startade till stora delar för att stoppa kärnkraften, och sen så hjälper vi till att rädda kärnkraften.

”En stor besvikelse”

En av de som var med och grundade Miljöpartiet 1981 var riksdagsledamoten Jan Lindholm (MP). Även han ser det som som ett nederlag att partiet tar del i det som kan ge kärnkraften längre livslängd.

– För mig är ju motivet till engagemanget i Miljöpartiet väldigt mycket att kärnkraften skulle avvecklas, så visst känns det som en stor besvikelse att vi nu förlänger livslängden på reaktorerna, säger Jan Lindholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.