• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Stor bostadsbrist trots ökat byggande

Uppdaterad
Publicerad

64.000 bostäder har hittills börjat byggas i år och ännu fler byggs nästa år. Det visar nya siffror från Boverket som presenteras i dag. Men det räcker inte utan takten måste öka menar bostadsministern.

I dag presenterar Boverket nya siffror över hur många bostäder som börjar byggas i år. Det handlar om nivåer som inte setts sedan miljonprogrammet under 60– och 70–talets dagar. Hittills i år har det byggts 64.000 nya bostäder.

– Det är en fantastisk utveckling. Svenska byggindustrin står verkligen på tårna och gör sitt yttersta just nu. Dessutom har kommunerna lärt sig att använda regelverket på ett sätt så att nu bygger vi mer än på 40 år, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Bostadsbrist i majoriteten av kommunerna

Byggandet svarar mot ett skriande behov. I 240 av landets 290 kommuner är det bostadsbrist. Boverket säger att det kommer behövas mer än 700.000 nya bostäder de kommande nio åren. Lägg därtill en stor invandring de senaste 18 månaderna.

– Vi tar den här utmaningen i Sverige på största allvar och det är grundförklaringen till att det byggs mycket mer i dag.

700.000 nya bostäder måste byggas

Vad kommer att krävas mer med tanke på den stora invandring som skett till Sverige de senaste åren?

– Det kommer också krävas att vi använder befintliga bostadsbeståndet mer effektivt. Att människor kanske i större utsträckning hyr ut del av sin bostad eller att vi bygger om och på i befintliga bostadsbeståndet, säger Peter Eriksson som menar att regeringen måste gå längre eftersom det enligt beräkningar behövs hela 700.000 nya bostäder dom kommande åren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer