Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är det så svårt att tillverka fler granater. Följ med in på fabriken, som även tagit till en ovanlig åtgärd. Foto: Michael Jansson/SVT

Stor brist på granater – därför kan fabriken inte öka produktionen

Uppdaterad
Publicerad

Hela västvärlden skriker efter artilleriammunition. Dels för att skänka till Ukraina, och dels för att bygga upp sina egna lager. Det handlar om stora summor pengar och kommer att ta lång tid. Och trots att det finns fabriker i Sverige är svenska staten som vilken kund som helst.

När SVT besöker ammunitionsfabriken i Karlskoga står verksamheten stilla. Trots att den i vanliga fall är i gång dygnet runt. En leverans av sprängämne har inte kommit som planerat.

– Det är inte ovanligt i dessa tider när vi har stora brister i hela försörjningskedjan, säger Björn Andersson, affärsutvecklingschef på ammunitionstillverkaren Nammo.

Kriget i Ukraina

”Synnerligen brådskande”

För Nammo förändrades allt den 24 februari 2022, när Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina. Förutom att tillverka ammunition som ska gå till Ukraina vill många europeiska länder nu själva fylla på sina lager – även Sverige.

Före sommaren beslutade den svenska regeringen att viss nödvändig ammunition, som artillerigranater, ska kunna köpas utan att följa de regler för upphandling som annars gäller.

Det innebär att svenska staten nu kan köpa av fabriker som finns i Sverige eller Norden. Regeringen skriver i beslutet att Sveriges behov av ammunition och ökad produktionskapacitet är ”synnerligen brådskande”.

Sverige en kund bland andra

Nammo är en ammunitionstillverkare med fabriker i Sverige, Norge och Finland, men har ett finskt och norskt ägande.

Medan både Norge och Finland har särskilda avtal med ammunitionstillverkaren som ger förtur på vissa områden, står Sverige i kön som alla andra.

– Så länge vi har fred gäller aktiebolagslagen och den som beställer först får först. Vi kan inte prioritera Sverige, säger Björn Andersson.

I klippet: Därför är det svårt att öka takten – och därför kostar det så mycket.

Artillerigranatens pris

En modern artillerigranat som skjuter uppemot 40 kilometer kostar i genomsnitt 35 000 kronor styck, enligt Nammo. Det tillkommer ungefär 50 000 kronor för krut och tändrör.

Man räknar generellt med att en artilleripjäs skjuter mellan 200-300 granater per dag i krig, enligt internationella bedömare.

Sveriges mål är att totalt ha 72 artilleripjäser.

Om man räknar med att en artilleripjäs skjuter 200 granater per dag skulle en månads förbrukning av kompletta artillerigranater kosta totalt över trettio miljarder kronor. Det skulle motsvara en fjärdedel av försvarsbudgeten 2024 (119 miljarder kronor).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet