Det är svårt att få tag i givare med vissa blodtyper. Foto: SCANPIX

Stor brist på ovanligt blod

Uppdaterad
Publicerad
Det råder stor brist i landet från personer med sällsynta blodgrupper.
I Stockholm kan ett hundratal patienter behöva få sådant blod som inte finns i svenska lager.

Nu startar Blodcentralen i Stockholm en kampanj för att hitta blodgivare med ovanliga blodgrupper, särskilt de som har sitt ursprung i Afrika, Asien och Sydamerika.

Utöver de i Norden vanliga AB0 och Rh finns ett 30-tal blodgruppssystem i världen som är ovanliga här. I exempelvis Afrika förekommer blodgrupper som är vanliga där men mycket sällsynta i Sverige.

-Vi har inte lyckats hitta sådant blod i Sverige utan måste importera från England och Frankrike. Men tillgången är osäker och transporten tar tid, säger Lottie Furugård, kommunikationsansvarig på Blodcentralen Stockholm.

Många måste testas

Blodcentralen har försökt hitta givare från personer i invandrartäta områden, men utan framgång. Så i höst görs ett nytt försök att få kontakt med blodgivare med sällsynta blodgrupper. Blodcentralen räknar med att behöva testa några tusen personer för att hitta 20-30 givare.

-Vi går nu ut med namnlistor och lägger ut blanketter på alla blodcentraler och blodbussar i Stockholm. Vi startar här och sedan kommer det säkert att sprida sig i övriga landet, säger Lottie Furugård.

Fakta: Blodgrupper

Visa

* De viktigaste blodgruppssystemen i Sverige och övriga Norden är AB0 och Rh.

* AB0-systemet delas in i A, B, AB och 0.

* Det som förr kallades Rh-faktorn, numera D, finns hos cirka 85 procent av Sveriges befolkning. Dessa kallas Rh-positiva, resten RH-negativa.

* Det finns ett 30-tal blodgruppssystem i världen.

* En sällsynt blodgrupp förekommer hos mindre än en procent av ett lands befolkning.

* I Sverige råder mycket stor brist på blod från blodgrupper som finns i Afrika, Asien och Sydamerika.

Källa: Blodcentralen Stockholm (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer