Maria Hedin (S) och skolchefen Stigert Pettersson ser båda allvarligt på situationen. Foto: Anton Berglund

Stor lärarbrist i Hylte – för få behöriga lärare

Uppdaterad
Publicerad

Hylte är den kommun i Halland som har minst andel behöriga lärare. Här kan bara varannan heltidsanställd lärare sätta betyg, vilket gör kommunen till en av de sex sämsta i landet.

– Vi är oroliga, säger skolchefen Stigert Pettersson.

– Självklart är det allvarligt. Vi har initierat ett antal åtgärder för att förbättra situationen. Ni ska veta att vi har 25 procent fler elever i grundskolan på två och ett halv år, säger Stigert Pettersson, skolchef i Hylte kommun.

Satsningar på fortbildning

Sedan flyktingkrisen 2015 har elevantalet ökat kraftig i Hylte och Stigert Pettersson säger att flera satsningar både görs för att locka fler lärare till Hylte. Dels handlar det om höjda löner men också om fortbildning och ett nytt pilotprojekt med mentorsskap. Även när det kommer till andel elever som går ut med fullständiga betyg är Hylte sämst i klassen.

Val 2018 – #dinröst

– Jag tror det är huvudsakligen beror på att i den gruppen som gick ut grundskolan nu i våras har vi många som har varit i Sverige i mindre än fyra år. Tittar man på meritvädret för dom som har varit i Sverige i mer än fyra år så ligger vi runt rikssnittet. 

På dig låter det som att det inte är något problem?

– Det är klart att det är ett problem. Jag tror säkert att det har att göra med att vi har för få behöriga och legitimerade lärare. Vi är oroliga över detta, säger Stigert Pettersson

Han lyfter också att kommunen har flera lärare som är behöriga med legitimation som inte jobbar heltid.

– Då landar vi på 63 procent, säger Stigert Pettersson.

Risk att eleverna drabbas

På den politiska sidan delas bilden av att situationen är allvarlig av både oppositionen och av den styrande majoriteten.

– Det är så klart att det finns en risk att eleverna inte får den utbildning om de har rätt till. Vi försöker hela tiden jobba för att ändå göra det bästa av situationen. Där är även den fysiska arbetsmiljön en viktig del, säger Maria Hedin (S), ordförande för barn- och ungdomsnämnden i Hylte.

Hon lyfter också att det nu görs stora satsningar för att rusta upp många av skolorna i kommunen. Även oppositionrådet Anna Roos (C) delar bilden av att något måste göras.

 – Klart det är bekymmersamt att vi inte har behöriga lärare i alla skolor och till alla elever. Samtidigt är det rätt naturligt när vi har ökat befolkningen så pass mycket och att det är lärarbrist i hela landet.

Hon vill nu fortsätta satsningen på fortbildning.

–  Tror det är viktigt att fortsätta den satsningen. Så man känner att man får någonting tillbaka att det inte bara är att ge och ge som lärare utan att man också kan få vidareutveckla sig, säger Anna Roos (C).

Så ser det ut i Halland

Andel heltidsanställda lärare med lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne i kommunal regi:

  • Hylte: 50,6%
  • Laholm: 79,7%
  • Halmstad: 76,6%
  • Varberg: 81,5%
  • Falkenberg: 81,9%
  • Kungsbacka: 76,5%

En lärare som saknar lärarlegitimation får inte sätta betyg självständigt utan ska göra det tillsammans med en legitimerad lärare.

Källa: Skolverket Läsåret 2016/2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet