Antalet opioidrelaterade dödsfall ökade markant i Sverige mellan åren 2011 och 2016. Foto: Toby Talbot/AP/TT

OECD: Stor ökning av opioidrelaterade dödsfall i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Antalet opioidrelaterade dödsfall har mer än fördubblats i Sverige mellan 2011 och 2016, visar en ny OECD-rapport. Enligt Socialstyrelsens utredare Daniel Svensson finns det flera anledningar till varför dödligheten är så hög.

– Det finns ett stort inslag av psykisk ohälsa, ensamhet och utsatthet.

Enligt OECD:s rapport, som bygger på data från medlemsländerna, hade Sverige 55 opioidrelaterade dödsfall per miljon invånare år 2016. Det är mer än en fördubbling jämfört med 2011, då motsvarande siffra var 24 dödsfall.

Det enda OECD-land som enligt rapporten haft en fastslagen större ökning är USA, där ökningen gått från 74 till 131 mellan samma år. 

Dessutom låg Sverige på fjärde plats av världens alla OECD-länder när det kommer till antalet opioidrelaterade dödsfall per miljon invånare år 2016.

Kan orsaka kvävning

Opioder, vilket är samlingsnamn för både heroin, metadon och substanser i smärtstillande läkemedel, förekommer i 95 procent av de narkotikarelaterade dödsfallen i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. En anledning till den höga dödligheten är hur de fungerar rent fysiologiskt.

– Det som händer när du tar för mycket är att du kan drabbas av en andningsförlamning, det är det som gör att de är så dödliga. Även om inte dosen i sig slår ut kroppsfunktionerna så kvävs du, säger utredaren Daniel Svensson.

Att slå fast exakt varför dödligheten är så hög i just Sverige är inte helt enkelt. Enligt Daniel Svensson finns det flera möjliga orsaker.

Sverige har haft en markant ökning av opioidrelaterade dödsfall mellan 2011 och 2016. Uppgifter om antalet dödsfall i Kanada 2011 saknas i OECD:s statistik. Foto: SVT Design

Ny rättsmedicinsk teknik

En delförklaring är att man införde ny teknik vid rättsmedicinska undersökningar 2011.

– Så just de här åren har tekniken lett till att man hittar substanser man inte gjorde förut, det har bidragit till att fler av de här dödsfallen blir identifierade.

Men det finns också en reell ökning, enligt Svensson. Till viss del handlar den om substanser som kallas NPS, Nya psykoaktiva substanser, vilka kemiskt liknar befintlig narkotika men som har olika små justeringar.

– Det är nya droger som dyker upp och är avsedda att lura lagstiftningen. De är inte narkotikaklassade när de dyker upp, så det blir inget brott. Sedan klassas de och då tenderar de att försvinna, så dyker det upp en ny.

Extremt potenta och lätta att överdosera

På grund av ökande nätförsäljning är drogerna lättillgängliga. Dessutom är de syntetiska opioiderna ”extremt potenta” – och därmed lätta att överdosera.

– Det är inte mycket du behöver överdosera i termer av mängd för att det ska bli rent livsfarligt.

Ytterligare en bidragande orsak till den stora mängden opioidrelaterade dödsfall handlar om det ofta förekommer i läkemedel. Opioider i olika former är till exempel vanliga i smärtmedicin efter en operation och är därmed lätta att få tag på.

”Går att felanvända helt vanliga mediciner”

Men till skillnad från bland annat USA har Sverige inte något större problem med överdrivna föreskrivningar, enligt Daniel Svensson. Förskrivningar av opioider har till och med minskat de senaste åren.

– Det går ju att felanvända helt vanliga mediciner. Man kan använda det man fått föreskrivet på ett sätt som inte är tänkt, för att missbruka, sälja vidare eller skada sig själv.

Och just det sistnämnda, att medvetet skada sig själv, är en aspekt Daniel Svensson tycker skulle kunna lyftas mer.

”Stort inslag av psykisk ohälsa”

– Ungefär hälften av dödsfallen utifrån vårt sätt att räkna är kopplade till suicid eller oklara och inte oavsiktliga överdoser. Där finns ett stort inslag av psykisk ohälsa, ensamhet och utsatthet – samtidigt som man har en tillgång till de här medicinerna som potentiellt kan vara livsfarliga.

Att arbeta mot psykisk ohälsa och för att kunna identifiera det till exempel i relation till föreskrivnig av medicin är därför en viktig faktor för att motverka narkotikabruk med dödlig utgång.

– Det är lika viktigt som en tullfråga eller en polisiär fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.