Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör barnpsykologen förklara vilka barn som är extra sårbara för kriser i klippet. Foto: SVT

Stor ökning av samtal till Bris under jullovet: ”Kris har ställts på kris”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 2 400 samtal från barn i Sverige kom in till Bris, Barnens rätt i samhällets, stödlinje under det gångna jullovet. Det är en ökning med 19 procent jämfört med i fjol. Samtalen handlar om allt från psykisk ohälsa till våld i hemmet, men också barns oro över föräldrars ekonomi.

Under jullovet syns alltid en ökning av antalet samtal till Bris stödlinje, jämfört med resten av året. Men det här jullovet har ökningen av samtal varit extra stor. Redan vid coronapandemins start började samtalen öka, kopplat till situationer som våld i hemmet, självmord och självskador.

– Jag tror man kan tänka att det också hör samman med att kris på något sätt har ställt på kris. Vi har pandemi, klimatkris, Rysslands anfallskrig mot Ukraina, och det som också präglat den här hösten mycket är en ekonomisk kris, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris, i SVT:s Morgonstudion.

Positivt att barn vågar sätt ord på sitt liv

Ekonomiska kriser är en känd riskfaktor för bland annat familjekonflikter och våld i hemmet, menar Jägerskog.

– Vi kan tro oss se att det finns en sådan koppling, och som det ser ut kommer den ekonomiska krisen fortsätta.

Att samtalen till Bris ökar tyder på att det finns ett stort behov av stöd från barn och unga i Sverige, men Jägerskog poängterar även den positiva aspekten av att barn sätter ord på sin livssituation och därigenom får stöd. Många av de barn som vänder sig till organisationen pratar inte om sin situation med någon annan vuxen.

– Mitt i allt det här, att det finns svarta ämnen, tuffa ämnen, våld och utsatthet på olika sätt, är det också otroligt positivt när barn vågar sätta ord på sitt liv.

Viktigt att lyssna på frågor

Barn påverkas olika mycket av kriser i omvärlden och det viktigaste är att det finns en trygghet runt dem. Som vuxen behöver man inte sitta på svaren, det viktigaste är att lyssna på barnens frågor, säger barnpsykologen Clara Linnros:

– Man brukar säga att man bjuder in barn, sen följer man utifrån hur de frågar. Ibland kan de vilja prata en stund och sen pausa och göra annat, sen kanske det kommer tillbaka senare.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Kvinnofridslinjen på telefon 020-50 50 50. Dygnet runt, alla dagar om året.

Mansjouren för män på telefon 08-30 30 20. Måndag–söndag kl 12-14 och 18–20, lördagar 12-14.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.