Foto: TT

Stor ökning av stressjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda arbetssjukdomar som är relaterade till hög arbetsbelastning och problem i relationerna på arbetsplatsen har ökat med 70 procent de senaste fyra åren.

”Det är oacceptabelt att människor blir sjuka av de här orsakerna”, skriver Erna Zelmin-Ekenhem generaldirektör vid Arbetsmiljöverket på DN debatt.

En ny intervjuundersökning som Arbetsmiljöverket låtit göra visar att 68 procent av arbetsgivarna och 80 procent av arbetstagarna som tillfrågats känner någon som blivit sjuk på grund av stress på jobbet.

#jobbstress

Nya regler 31 mars

Sammanlagt har 1 000 arbetsgivare och 2 000 arbetstagare intervjuats i undersökningen. En majoritet av deltagarna säger också att de känner någon som är i riskzonen för att bli sjuka på grund av en stressig arbetssituation.

Den 31 mars börjar nya regler kring arbetsmiljön att gälla. Förändringen av arbetsmiljölagen ska bland annat hjälpa arbetsgivare att förebygga ohälsa på arbetsplatserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#jobbstress

Mer i ämnet