Stor olycksrisk när kraftigt snöfall drar in

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot söndag väntas kraftigt snöfall i Svealand. SMHI varnar för trafikproblem i samband med att uppemot 15 centimeter snö väntas.

– Det kan vara ett riktigt stökigt väder natten till söndag, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Vid niotiden på lördagskvällen väntas ett område med snö komma in över östra Svealand och Gästrikland. SMHI har utfärdat en gul varning som innebär att allmänheten bör vara uppmärksam på väderutvecklingen som kan innebära risker.

Hinder på småvägar

Lokalt i Värmland och Dalarna kan det falla 15 centimeter nysnö medan Stockholmsregionen troligen får högst ett fem centimeter tjock täcke.

– Senare på natten sprider sig snöovädret österut över hela Svealand, och det kan förekomma 10-15 centimeter snö. Samtidigt blir det blåsigt med friska vindar på söndag morgon. Det kan bli riktigt stökigt i trafiken, så tar det försiktigt. Håll avstånd och sänk hastigheten, säger SVT:s Deana Bajic.

Tågtrafiken brukar inte drabbas så hårt av den här mängden snö. Den är mer känslig för snöfall vid temperatur på noll grader då tung snö kan lägga sig på luftburna ledningar och skapa problem.

– I södra Svealand kommer vi ha en temperatur runt noll och där kan snöfallet övergå i regn. I norra Värmland uppåt Dalarna och i Uppland har vi temperaturer mellan en och fem minusgrader, säger SMHI:s meteorolog Linne Rehn.

Töar bort

Halt väglag och ishalka väntas i både södra Svealand och norra Götaland.

– I norra Götaland kan det förekomma underkylt regn vilket kan medföra ishalka under kvällen.

Fakta: Råd till vintertrafikanter

Ta det lugnt och visa hänsyn till andra i trafiken. Räkna med lite extra tid för resan.

Sänk hastigheten och håll avstånd.

Se över vinterutrustningen, inklusive vinterdäcken.

Var extra försiktig i omkörningsfilen, där vägsaltet inte har samma effekt eftersom färre tunga fordon kör där.

Se upp för frosthalka i exempelvis sänkor och på broar.

Håll koll på väderprognoserna och trafikinformationen.

Fundera på andra färdsätt än att ta den egna bilen.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.