Värmevåg över Europa – rekordtemperatur i London

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i Europa är det varmare än vanligt och i Storbritannien nåddes rekordtemperaturer på både nyårafton och nyårsdagen.

I stora delar av Europa är det varmare temperaturer än vad det brukar vid den här årstiden.

– Det är sydlig vind från Afrika och Azorerna som ligger över centrala och västra Europa. I Centraleuropa är det ungefär tio grader varmare än vanligt, säger Deana Bajic, meteorolog på SVT.

Värmerekord i Storbritannien

I centrala London uppmättes en temperatur på 16,2 grader på nyårsdagen, enligt preliminära siffror. Det är den varmaste nyårsdagen som uppmätts. Det tidigare rekordet, på 15,6 grader, uppmättes 1916 i Cornwall.

Även på nyårsafton var det rekordvarmt i Storbritannien. I norra Wales uppmättes 16,5 grader, i Somerset och Cheshire nådde temperaturen 15,8 grader. Men varmluften över Storbritannien väntas bara ligga kvar ett par dagar till.

Ligger kvar i södra Europa

Den senaste veckan kan ha varit den varmaste som uppmätts i Frankrike. Normalt ligger medeltemperaturen på 5 grader, men under den sista veckan 2021 klättrade termometern upp till 10,5 grader.

Enligt den franska vädertjänsten Météo France kan jul och nyår 2021 har varit den varmaste sedan 1947.

Men det milda vädret kommer snart att försvinna.

– Det är varmare än normalt men det är bara under ett par dagar. I början på nästa vecka drar lågtrycket bort, men kommer att ligga kvar i södra Europa, säger Deana Bajic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.