Barnmorskan Charlotte Landing kan tvingas jobba extra i sommar. Foto: TT/SVT

Stor oro inför sommaren – sjuksköterskebristen slår hårt även i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren brukar vara en mycket svår utmaning för sjukvården då bristen på sjuksköterskor blir än värre och i år är inget undantag. SVT Nyheter har frågat alla landsting hur situationen ser ut inför sommaren och de flesta uppger att de inte har tillräckligt med sjuksköterskor för att upprätthålla den verksamhet man önskar.

Blekinge, Västmanland och Östergötlands läns landsting uppger att situationen är värre än förra året. Men det finns faktiskt även de som tycker att det har gått bättre att fylla personalbehoven i år: Västerbotten, Örebro, Halland och Uppsala län.

Barnmorskor kan tvingas jobba

Landstingen jobbar med olika metoder för att locka personal. Alla utom ett landsting erbjuder extra ersättning för sjuksköterskor som jobbar när de egentligen skulle ha haft semester. Region Jönköping har som enda landsting valt att ta bort den extra ersättningen vilket inneburit att man nu har fler vakanser än vanligt på BB på Länssjukhuset Ryhov. Samtidigt har barnmorskorna fått veta att de kan bli beordrade att gå in och jobba under ledig tid i sommar om det behövs, vilket har skapat en infekterad konflikt mellan personal och arbetsgivare.

– Jag tycker att det är en dålig lösning, det skapar ingen positiv känsla hos mig att jag ska bli tvingad att arbeta mot min vilja på min lediga tid, säger Charlotte Landing, barnmorska på Länssjukhuset Ryhov och fortsätter:

– Vi har ju erbjudit oss att gå in mot extra ersättning. Då har man motiverat beslutet att ta bort ersättningen med att vi behöver vila och återhämtning. Att sen i nästa andetag säga att du får jobba extra utan extra ersättning, det tycker vi rimmar illa.

Sjukvårdsdirektören: ”Den sista möjlighet vi har”

Oron är inte bara stor bland barnmorskorna i Jönköping, även läkarna har reagerat. Tre vårdenhetschefer på kvinnokliniken har skriftligen avsagt sig sitt arbetsmiljöansvar under sommaren med anledning av den skrala bemanningen. Just nu finns det fortfarande ett 20-tal vakanta pass att fylla.

Trots kritiken från personalen så tycker sjukvårdsdirektören för kirurgisk vård på region Jönköpings län att beordring på grund av vakanser kan vara befogat:

– Vi försöker hela tiden lösa problemet med vakanserna och ser vi den dagen att vi behöver beordra personal då är det den sista möjlighet vi har, säger Kjell Ivarsson.

Enligt Kjell Ivarsson har region Jönköping beslutat att inte erbjuda extra ersättning för sommarveckor då sjukvårdsledningen inte anser att det är en hållbar modell, man vill istället jobba långsiktigt med att skapa en bemanningssituation som är hållbar året runt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.