Stor prisskillnader på båtförsäkringar

Publicerad

Prisskillnaderna mellan olika båtförsäkringar kan vara mycket stora, visar en jämförelse som Dagens Nyheter har gjort.

För en båt som kostar omkring 160.000 kronor i inköp skilde det i under- sökningen 14.000 kronor i årskostnad – från 6.000 kr/år till 20.000 kr/år för en jämförbar försäkring.

Tidningen konstaterar dock att detta grundpris i många fall kan påverkas av olika former av rabatter och bonus, till exempel för den som skaffar sär- skild stöldskyddsutrustning.

Ologisk prissättning
Jämförelsen visar också att det inte bara finns stora prisskillnader utan också att prissättningen inte alltid är logisk.

Premiesättningen på exempelvis båtar med utombordsmotorer är samma, oberoende om motorn är gammal eller ny. Ur ett stöldperspektiv är den nyare fyrtaktsmotorn mer begärlig än äldre varianter, men dessa har ändå samma tariff.

Märket på båten kan också styra premien. Svenskbyggda båtar kostar i regel ett par tusen kronor mindre än båtar byggda på kontinenten, vilket delvis förklaras av att svenskbyggda båtar bättre klarar en grundstötning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer