Norska flygplatsen Gardermoen nära Oslo. Foto: TT 20 juni 2020

Stor SAS-strejk närmare – Norge varslar alla 400 piloter

Publicerad

De två norska föreningarna för SAS-piloter har nu meddelat arbetsgivaren att de tar ut alla 402 piloter i strejk från och med onsdag den 29 juni – om de inte kommer överens i förhandlingen, uppger Aftenposten/E24.

Piloterna hos SAS har varslat om strejk från och med midnatt på onsdag 29 juni eftersom parterna inte kunnat komma överens om ett nytt kollektivavtal. Svensk pilotförening lämnade in sitt strejkvarsel till Medlingsinstitutet för cirka två veckor sedan.

Totalt i Skandinavien kommer då närmare 900 SAS-piloter att gå ut i strejk, varav cirka 250 stycken i Danmark och nästan lika många i Sverige.

I Norge omfattas 402 piloter, kaptener och styrmän. 

– Vi har varslat om strejk för alla våra piloter för att sätta maximal press på den medling som nu pågår. Förhoppningen är att undvika en strejk, säger Roger Klokset, chef för norska SAS pilotförening, till Aftenposten / E24.

Lockout

SAS hotar med lockout vilket framgår av ett brev från bolaget till medlarna, rapporterade NRK på torsdagskvällen. Syftet med en lockout uppges vara att få piloterna att undvika strejk.

Blir strejken verklighet kan det komma att påverka uppemot 250 avgångar och 45 000 resenärer per dygn från midnatt på onsdag, uppger TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer