Johan Lindhardt från Sandared har forskat kring släkten i 15 år och var med och gav ut en bok om den 1998. Till våren kommer en ny version i fyra volymer, skriver Borås Tidning.
Långaryd ligger i Småland och släktens stamföräldrar Anders Jönsson och Ingrid Nilsdotter levde där i slutet av 1600-talet och början av 1700-talet. Sex av deras barn levde till vuxen ålder och bildar de olika släktgrenarna. Sammanlagt har 140.000 personer som härstammar från paret Jönsson-Nilsdotter spårats.
-Det är ganska fantastiskt att ett enda par har bidragit till 140.000 släktingar, de fick visserligen sex barn men det var inte ovanligt många på den tiden, säger Lindhardt till Borås Tidning.
Stamfadern Anders Jönsson var länsman under Karl XII:s regeringstid och om honom finns en del dokumenterat. På sin mors, Elin Larsdotters, vägnar anklagade han till exempel 1704 Nils Jönsson i Dung ”för det han uti Långaryds kyrka mössan af henne stött”. Häradstinget trodde på Nils när han beskrev trängseln i kyrkan och han blev friad.
Trettonmänningar
Anders Jönssons föräldrar utgör släktens äldsta kända generation och från dem till den i släkten längst framskridna ättlingen är spännvidden 15 generationer. Anders Jönssons ättlingar, alla varandras blodsfränder, är som mest avlägset trettonmänningar. Till släkten räknas även personer som är gifta med ättlingarna.
I denna stora släkt finns allt från fattighjon och bönder till prinsar, statsråd, generaler, artister, idrottsstjärnor och biskopar. Cirka 70 procent av släkten är i livet i dag och fördelar sig på släktens åtta senaste generationer. Den enda kvarlevande släktingen i generation sex är Ulla Bengtsson, född Wass, i Falkenberg. Hon är född 1920.
Då släktmedlemmar fått barn med varandra härstammar 17.000 ättlingar från stamfadern på mer än en linje. Den ättling som har flest biologiska härstamningar till stamfadern är Mikael Johansson i Långaryd, född 1991. Han har tolv släktlinjer till stamfadern och är ättling till fyra av Anders Jönssons barn. Men fyra personer i släkten härstammar faktiskt från alla stamfaderns sex överlevande barn. Det är Björn och Marcus Carlberg i Unnaryd och Matilda och Martin Hjelmqvist i Långaryd.
Födde 17 barn
Släkten är ovanligt stor, enligt Lindhardt. I släkten finns över 200 familjer med minst 10 barn. Ledande på detta område är Bengt Jönsson (1764-1855) som med sina två hustrur fick 20 barn och 71 barnbarn. Två släktmedlemmar har dessutom fött 17 barn inom ett och samma äktenskap. Laura Karlsson i Horshult, Långaryd, födde sina mellan 1902 och 1927. Axia Johansson i Jönköping födde sina mellan 1913 och 1936.
I dag är en procent av Sveriges befolkning medlemmar av Långarydssläkten. Ättlingar har påträffats i alla Sveriges kommuner utom en, Bjurholm i Västerbottens län. Andelen ättlingar är störst i Hallands län. I USA har ättlingar spridit sig till alla delstater utom tre. Släkten har förgreningar i drygt 50 länder i alla världsdelar.
Den äldste levande manlige ättlingen på den äldsta obrutna manslinjen brukar anses som släktens huvudman, efter mönster från adliga ätter där huvudmannen har en formell särställning. I dag är Bengt Åhrén (f 1925) i Halmstad Långarydsläktens huvudman.
Sara Stylbäck, SVT text & webb
Källor: Borås Tidning, TT, sajten langaryd.nu/slakten
Rekordsläkten
Långarydssläkten är tvåfaldig rekordinnehavare i Guinness rekordbok:
* Släktens omfattning i form av antal kända efterkommande till en gemensam stamfader har gjort den till världens största kartlagda släkt, redovisad i rekordboken från 1989 års upplaga.
* Den släktträff som hölls i Långaryd 1991 med drygt 2.500 deltagare noterades som världens största släktmöte från och med 1992 års upplaga av Guinness rekordbok.
Källa: Sajten langaryd.nu/slakten