Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så fortsätter blåsten – hör meteorolog Marcus Sjöstedt ge sin prognos i klippet. Foto: Arkivbild: Johan Nilsson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stor trafikpåverkan under natten

Uppdaterad
Publicerad

Kraftig vind och ishalka har orsakat stor trafikpåverkan under natten. Tågtrafiken i stora delar av Götaland ställdes in vid midnatt, flera broar har haft begränsad framkomlighet och träd har blåst omkull och blockerar bilvägar på flera ställen. Tusentals hushåll är under morgonen strömlösa.

Polisen uppmanar alla i södra Sverige att vara försiktiga på vägarna.

Ett lågtryck gav kraftiga väst- och nordvästvindar med hårda vindbyar under natten mot måndag vilket påverkat trafiken. I Skåne har det under natten kommit in över tio incidenter där träd blockerar vägar, men också elledningar som blåst ner.

Polisen uppmanade alla i Skåne, Kronoberg, Blekinge och Kalmar län som inte behövde ge sig ut i trafiken på måndagsmorgonen att stanna hemma på grund av kraftig vind, ishalka och risk för fallande träd.

– Folk måste vara försiktiga och i första hand stanna hemma, sa Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisen i region Syd till TT.

En uppmaning som togs bort vid 08-tiden. Man bör dock fortsatt vara försiktig på vägarna.

Ett stort mörkertal

Flertalet vägar i hela region Syd är påverkade, uppger polisen: ”Mörkertalet på avstängda vägar för det mindre vägnätet är stort på grund av mycket händelser under natten,” skriver man på sin hemsida.

Vilka vägar som berörs av trafikhinder hittar du på Trafikverket.

Flera vägar blockerade av träd

Under natten har flera träd vält och blockerat vägar för trafik, flest rapporter är det från Västra Götaland. Strax efter klockan 02 hade Trafikverket drygt 20 rapporter om träd som blockerade vägar i länet.

Söder om Ulricehamn, i höjd med Dammsjön, träffades en bilist av ett nedfallande träd strax innan 05-tiden på måndag morgon. Räddningstjänst och ambulans kallades till platsen.

Inställd tågtrafik

Tågtrafiken i länen Skåne, Halland, Västra Götaland, Blekinge, Jönköping, Kalmar och delar av Östergötaland har ställts in. Trafikverket hänvisar resenärer till respektive tågbolag för information om alternativa resvägar och ersättningstrafik.

Enligt Trafikverket har trafiken ställts in eftersom det finns risk att träd kan falla över spåren.

– Vi tar det här beslutet för att säkerställa att inga tåg ska bli stående med passagerare och att resenärer så tidigt som möjligt kan planera sin resa på annat sätt, säger Annika Canaki, avdelningschef på Trafikverket i ett pressmeddelande.

SMHI utfärdade en gul varning för hård blåst i hela Götaland som lyftes bort under måndagsmorgonen. I Gotland ligger dock varningen kvar. SMHI har också utfärdat en gul varning för ishalka i Östergötland, Småland, östra Halland, Blekinge och nordöstra Skåne.

Broar stängdes av

Älvsborgsbron i Göteborg stängdes av vid midnatt på grund av mycket hårda vindar men öppnade igen vid 03. Uddevallabron var under en period avstängd för tung trafik och personbilar med släpvagn.

På Öresundsbron varnar man för att vindkänsliga fordon inte bör köra över bron. Rekommendationen gäller fram till klockan 08.

Elbolagen Eon, Ellevio och Vattenfall hade vid 04.30-tiden tillsammans runt 25 000 strömlösa kunder, bland annat i Värmland, Halland, Västra Götaland och Östergötland, rapporterar TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer