Foto: TT

Stora Enso anklagas för barnarbete

Uppdaterad
Publicerad

Barnarbetare förekommer inom det svenska massa- och pappersföretaget Stora Ensos verksamhet, rapporterar Veckans Affärer och TV4:s Kalla Fakta.

Enligt dem använder en av företagets underleverantörer i Pakistan barn till att samla in returpapper, som sedan säljs vidare till pappers- och kartongföretaget Bulleh Shah. Bulleh Shah ägs till 35 procent av Stora Enso.

Barnen, vissa så små som fyra år, jobbar under farliga förhållanden på en soptipp i Sahiwal i östra Pakistan. För det får de en ersättning på 60 öre i timmen.

Stora Enso skriver i en bulletin på sin hemsida att företaget är medvetet om risken för barnarbete i Pakistan. Därför har man tillsammans med Bulleh Shah sedan tidigare satt igång olika insatser för att minska förekomsten av barnarbete i sina leverantörskedjor.

”Har inget val”

– Det är ett smutsigt jobb och smutsiga platser. Man måste gräva med händerna och de blir smutsiga. Man blir trött men jag har inget val, säger tolvåriga Sonia till Kalla Fakta.

Hon arbetar på soptippen tillsammans med sina sju syskon.

– Det är fruktansvärda bilder vi ser här. Och barnarbete, var det än är i vår värdekejda, är oacceptabelt, säger Mats Norlander, chef för Stora Enso Renewable Packaging till Kalla fakta.

Stora Enso skriver i en bulletin på sin hemsida att företaget är medvetet om risken för barnarbete i Pakistan. Därför har man tillsammans med Bulleh Shah sedan tidigare satt i gång olika insatser för att minska förekomsten av barnarbete i leverantörskedjorna.

Jonas Nordlund, informationschef på Stora Enso i Sverige, vill inte kommentera uppgifterna ytterligare.

-Vi har inte sett programmet, vi vill se det innan vi kan säga något. I bulletinen finns vår synpunkt i dag, säger han till TT.

  • Tillverkar bland annat papper, kartong och sågade träprodukter till kunder som tryckerier, förlag och snickeri- och byggföretag.
  • Har cirka 28 000 anställda i 35 länder.
  • I Sverige har företaget drygt 5 000 anställda.
  • 2013 uppgick omsättningen till 10,5 miljarder euro.

Källa: Stora Enso

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer