Stora problem för Google

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen fick nätjätten Google stora tekniska problem med flera av sina tjänster, rapporterar tidningen Dagens Industri.

Vid lunchtid på måndagen uppmärksammade flera användare teknikstrul för flera av Googles tjänster. Bland annat meddelandetjänsten Hangouts, mejltjänsten Gmail, molntjänsten Google Drive och videosajten Youtube omfattas av störningarna.

– Ja, vi har förstått det och vi kikar på det just nu, säger Joakim Larsson, kommunikationschef på Google Sverige vid 13.19.

Joakim Larsson kunde då inte lämna en prognos för när problemet kan vara avhjälpt eller vilka tjänster som berörs.

Distansundervisning påverkas

Även skoltjänsten Google Classroom påverkas av felet och ställer till det för skolor som använder sig av systemet för distansundervisning. Bland annat har skolorna i Trollhättan stora problem och just nu ligger distansundervisningen nere, säger en anställd på en av skolorna vid 13.35.

Enligt sajten Downdetector, som rapporterar tekniska problem för nättjänster, påverkas Google-användare världen över av problemen.

Klockan 13.40 verkade de tekniska störningarna vara lösta för flera användare men det finns ingen information om vad som orsakade felet.

Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen, säger till TT att Googles haveri tydligt visar att de stora techaktörerna har våra digitala liv i sina händer – och när de kraschar står vi rådvilla.

-Vi har gjort oss beroende i väldigt stor utsträckning av digitala tjänster. Och vi lägger väldigt många ägg i samma korg, mycket av användningen ligger hos några få stora aktörer varav Google är en, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer