Vårdkvaliteten vid hjärtsjukdomar fortsätter att variera kraftigt över landet – trots att två tredjedelar av landets 74 sjukhus förbättrat sin vårdkvalitet sedan 2006.
Sollefteå och Kalix i botten
Bedömningen baseras på det kvalitetsindex som visar hur sjukhusen följer Socialstyrelsens nationella riktlinjer för hjärtsjukvård. Lite hårdraget kan man säga ju högre kvalitet, desto högre överlevnad. Enligt vårdregistret Swedeheart är den lägsta acceptabla nivån 4,5 av 9 möjliga – en nivå som hela 29 av de svenska sjukhusen inte lyckas nå upp till.
-Det är alldeles för många sjukhus som inte når upp till lägstanivån och de måste bli bättre, säger Roger Höglund, informationschef på Hjärt Lungfonden, till Rapport.
I botten finns bland andra Sollefteås, Kalix, Uddevallas, Mölndals och Faluns sjukhus. Se hela listan på sjukhusens kvalitetsindex längst ner i artikeln.
Följer inte riktlinjerna
Skillnaderna över landet beror dels på lokala förutsättningar: de längre avstånden på landsorten leder till längre väntetider innan man får vård, vissa län har en äldre befolkning osv. Men enligt Roger Höglund beror skillnaderna också på att många sjukhus inte följer Socialstyrelsens nationella riktlinjer i tillräcklig utsträckning.
-Några av de viktigaste åtgärderna som sjukhusen kan höra är att se till att fler får kranskärlröntgen, att rätt mediciner skrivs ut och minska väntetiderna, säger han.
Färre dör i hjärtinfarkt
Det finns ljuspunkter i rapporten. Dödligheten inom 30 dagar efter en hjärtinfarkt har minskat i alla åldrar och hos båda könen. Störst är minskningen bland patienter över 75 år där dödligheten har halverats på tre år – från 24 procent 2005 till 12 procent i fjol.
Störst andel som överlever efter en hjärtinfarkt har Uppsala, Södermanlands och Örebro län. Värst är situationen i Jämtland, Västernorrland, Blekinge, Kronoberg och Västra Götalands län där mellan 11,5 och 13,4 procent av alla hjärtinfarktspatienter dör inom ett år.
-De sjukhus som följer Socialstyrelsens riktlinjer har också lägre dödlighet, säger Roger Höglund.
Så här rankas sjukhusens kvalitet
Frida Pettersson Normark
Fakta: Hjärt- kärlsjukdomar
Hjärt-kärlsjukdomar är den grupp av sjukdomar som skördar allra flest liv i Sverige och hjärtinfarkt är den enskilt vanligaste dödsorsaken i Sverige.
Totalt beräknas samhällets kostnader för hjärt-kärlsjukdom till minst 22 miljarder kronor om året.
Risken att insjukna i hjärtsjukdom är mer än dubbelt så hög för lågutbildade som för högutbildade.
Varje år drabbas 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp, bara 3 procent överlever.
Varje år föds 1 000 barn med någon form av hjärtfel. I dag räddas fler än 90 procent.
Källa: Hjärt Lungfonden