Stora skillnader i sjukskrivning för psykisk sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sjukskrivningar på grund av psykisk sjukdom varierar kraftigt beroende på var i landet man bor. Torsås kommun i Småland toppar statistiken när det gäller psykiatriska sjukdomar och antalet sjukdagar, medan Jokkmokk i Lappland ligger långt under riksgenomsnittet.

Allt fler människor i Sverige blir sjukskrivna på grund av psykiatriska diagnoser. Psykiska sjukdomar ligger bakom en tredjedel av alla sjukskrivningar idag. Och sett i förhållande till den totala sjukskrivningen i landet är det just de psykiatriska diagnoserna som ökar snabbast.

Försäkringskassan har nu gjort en ny studie av sjuktalen under år 2012 utifrån psykiatriska diagnoser, och analyserat var och vilka som blivit sjukskrivna i mer än 14 dagar. Det som framträtt tydligt är dels att det finns stora regionala och lokala skillnader, dels att det i första hand är människor som arbetar i den offentliga sektorn, som i vård, omsorg och skola, som drabbas hårdast.

– Vi visste sen tidigare studier att det finns en övervikt av psykiatriska diagnoser och sjukskrivningar när det gäller den här typen av yrken, men nu har vi fått det ännu tydligare bekräftat, säger Jan Nilsson, chef på Försäkringskassans utredningsenhet.

Sämst i Västra Götaland

Genomgången har dessutom visat på tydliga geografiska skillnader i antalet sjukskrivningar på grund av psykiska sjukdomar. Sett på länsnivå ligger Västra Götaland sämst till. Där är andelen sjukskrivna med psykiatrisk diagnos 7 procent högre än riksgenomsnittet.

Bryter man ner siffrorna på kommunnivå visar det sig att Torsås klart utmärker sig i bottenligan. Där ligger sjukskrivningarna med psykiatriska diagnoser som orsak 20 procent över riksgenomsnittet.

– Varför det ser ut så här vet vi inte exakt, men siffrorna visar att man borde titta närmare på situationen och försöka analysera hur arbetsmarknad, sjukvård och sociala strukturer påverkar sjuktalen, säger Jan Nilsson på Försäkringskassan. Det vi vet sedan tidigare är att läget på arbetsmarknaden påverkar sjukskrivningarna mycket tydligt.

Olika kultur påverkar sjuktalen

Bäst, eller hur man nu ska tolka siffrorna, tycks den mentala hälsan vara i Jokkmokk. Där är andelen sjukdagar som beror på psykiska problem 41 procent under riksgenomsnittet. Men den här typen av statik måste tas med stor försiktighet, menar Jan Nilsson.

– Vi måste komma ihåg att sjukskrivningarna med psykiatriska diagnoser inte alls behöver överensstämma med hur många som verkligen är drabbade av psykiska sjukdomar. Hur man gör när man mår dåligt psykiskt, om man väljer att kalla det en psykisk sjukdom och dessutom blir sjukskriven för det, handlar mycket om tolkningar och kultur, säger Jan Nilsson.

Fakta: Risken för sjukfall

Försäkringskassan har i en studie analyserat bland annat risken för att bli psykiskt sjuk. I beräkningen har flera variabler använts, bland annat ålder, civilstånd och barn, liksom län och kommun.

Risken för sjukskrivning längre än 14 dagar för psykiska sjukdomar under 2012 för män och kvinnor i åldern 16-64 efter boendelän:

 * Högre risk än riksgenomsnittet:

Västra Götaland (7 procent)

Stockholm (3 procent)

Uppsala, Södermanland, Skåne (1 procent)

 * På riksgenomsnittet:

Kronoberg, Halland, Jämtland, Örebro.

 * Under riksgenomsnittet:

Östergötland (11 procent)

Norrbotten (10 procent)

Västerbotten (7 procent)

Gävleborg, Västernorrland (4 procent)

Dalarna, Jönköping (båda 3 procent)

Värmland, Västmanland (2 procent)

Kalmar, Gotland, Blekinge (1 procent)

Källa: Försäkringskassan (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.