Stora Volvobilar blir av med bonus

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill skärpa utsläppskraven kraftigt för att få klimatbonus. Beskedet under måndagen innebär bland annat att Volvos stora modeller, som tidigare gynnats av regeringen, nu i stället hamnar utanför klimatbonussystemet.

– Det kommer drabba Volvo väldigt hårt, säger Ronny Svensson, tjänstebilskonsult.

Så sent som förra året lättade regeringen på utsläppskraven för att få klimatbonus. Bakgrunden var att EU ändrat mätmetod för koldioxidutsläpp och många bilmodeller visat sig ha högre utsläpp än man trott.

Ytterligare skärpning

Men som SVT kunde avslöja gynnade de nya gränserna till största delen Volvos laddhybrider, däribland stora SUV:ar, trots att dessa är sämre för klimatet än mindre laddhybrider.

Regeringen tog tillbaka ändringen i 2021 års budget, men nu kommer alltså besked om ytterligare skärpningar. Från dagens 60 gram koldioxid per kilometer till 50 gram nästa år, och året därpå blir gränsen 30 gram.

Det betyder att bara mindre bilmodeller kommer att kvala in.

De flesta elbilar och laddhybrider som säljs i Sverige är tjänstebilar, och många arbetsgivare tillåter bara klimatbonusbilar i tjänstebilsflottan.

– Det blir svårt för Volvo att sälja några laddhybrider alls, säger Ronny Svensson.

”Volvo måste lägga på ett kol när det gäller elbilar”

Regeringen vill också införa ett pristak, så att bilar som kostar över 700 000 inte skall kunna få klimatbonus – oavsett utsläpp

– Har man råd med en så dyr bil så behöver man inte statens hjälp för att göra ett klimatsmart val, säger Per Bolund (MP), klimatminister.

Därmed blir stora, helelektriska bilar också utan bonus, vilket drabbar Tesla och Audi.

Volvo har sagt att alla bilar från fabriken ska vara helelektriska först 2030. Men redan 2023, sju år tidigare, kräver regeringen alltså utsläppsnivåer som är mindre än hälften av flera av Volvos populära laddhybrider idag.

– Volvo måste lägga på ett kol när det gäller elbilar, annars är de i princip borta på den svenska marknaden, säger Ronny Svensson.

Men Volvo uppger i mail till SVT att man välkomnar att reglerna läggs fast flera år framåt och att man inte ser någon motsättning mellan de nya bonuskraven i dag och Volvos egna planer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.