Foto: Sandy Hansson

Storbrand på skola i Kungälv

Uppdaterad
Publicerad

En större brand rasade i en skola i Kungälv under natten mot lördagen. Branden härjade i en del av skolan som skulle tömmas och som knappt används längre. Kraftig rök spred sig över stora delar av Kungälv. Polisen misstänker mordbrand.

Släckningsarbetet har pågått hela natten och branden hade under morgonen begränsats. Strax efter halv sex spreds elden inte längre i byggnaden, enligt SOS Alarm.

Vid 08:30 på lördagsmorgonen pågick fortfarande släckningsarbete.

– Vi på polisen har ännu inte kunnat spärra av området. Släckningsarbetet måste avslutas och det måste svalna på platsen innan vi kan göra en teknisk undersökning. Men i nuläget har vi rubricerat ärendet som mordbrand, säger Tommy Nyman, presstalesperson på polisen i Västra Götaland.

Oklar orsak

Larmet om branden på Thorildskolan kom in vid kvart över ett. Byggnaden var då helt övertänd, enligt Ann-Christin Löfstrand, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Enligt räddningstjänst så stod det en utbrunnen moped intill skolan och detta kan vara orsaken till att det började brinna i fastigheten, men detta är inte fastställt.

Det var under lördagsmorgonen fortfarande oklart hur branden startat, men saken ska utredas.

Fick meddelande via sms

Ove Wiktorsson, ledamot i kommunstyrelsen för Centerpartiet och ordförande i Räddningstjänstförbundet fick larmet via sms på sin mobiltelefon och åkte till skolan.

– Det brinner fortfarande, det är gammal paviljongsdel som brinner ordentligt. De har gått in med grävmaskiner och river för att släcka elden, sa han till SVT Nyheter vid 04.30-tiden.

Tur i oturen

Men som tur var så har inte den nyrenoverade delen av skolan fattat eld, berättar Ove Wiktorsson.

– Det är en gammal paviljongslänga som brinner. Inte den nyrenoverade delen. Eleverna har precis flyttat in bara tre meter från den byggnaden som brinner, i helt nybyggda lokaler.

– Det var verkligen en otrolig tur i oturen, fortsätter han.

Användes knappt längre

Den eldhärjade delen av skolan användes knappt alls längre och var i stort sett uttömd, berättar Peter Svensson, säkerhetssamordnare i kommunen.

– Den nyare delen av skolan påverkades inte alls vad vi har kunnat se. Men vi ska gå igenom den under dagen för att se om det kommit in rök i lokalerna, säger han till SVT Nyheter.

– Väldigt skönt att branden inte spreds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.