Paraplyproblem i utanför Centralstationen i Malmö då stormen Knud anlände på fredagseftermiddagen. SMHI har utfärdat klass 1 varningar för södra Sverige på grund av stormen Knud. Foto: Johan Nilsson/TT

Stormen Knud lugnare än befarat – drar vidare norrut

Publicerad

Stormen Knud började vilt men lugnade ner sig snabbt.
Trots upprepade strömavbrott, nedfallna träd och problem i trafiken har få större händelser och allvarligare olyckor rapporterats i Knuds väg.

Vid 02-tiden natten till lördagen hade vindarna kulminerat och klassats ner till klass 1-varning i vissa delar av landet.

– Det blir bara bättre och bättre nu och Knud är på väg norrut. Det som tidigare var klass 2-varningar är nu bara klass 1 med 21–24 meter per sekund. Det är alltså fortfarande blåsigt men den har tappat i kraft och det är inte längre storm någonstans. Den var ganska kortlivad, säger Arvid Olsen, meteorolog på SMHI, till TT.

På lördagen blir det fortsatt blåsigt friska vindar tidvis i Sydsverige och en och annan åskskur framförallt i Götaland. Svealand får mest uppehåll men friska sydvästvindar och eventuellt någon lokal skur.

– Det blir betydligt svalare, runt 10–15 grader och det kommer kännas ganska småkallt eftersom det är såpass blåsigt, säger Arvid Olsen.

”Knud verkar ha dragit vidare”

Flera räddningstjänster i Västsverige meddelar att natten och morgonen varit förhållandevis lugn.

– Det har varit väldigt lugnt i Strömstad, lugnare än vi trodde. Som prognosen såg ut trodde vi att det skulle vara värre, säger Christer Nilsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Tanum norra och Strömstad.

Även Trafikverket kan rapportera ett lugnare scenario på vägarna.

– Det är inte alls lika mycket nu. Tidigare kom det in många rapporter om träd på vägen men det är ett tag sedan jag fick in någonting så Knud verkar ha dragit vidare, säger Therese Strömberg, pressinformatör på Trafikverket.

Vid 10-tiden arbetade fortfarande Trafikverket för fullt med att försöka få bort alla träd som ligger över vägarna.

”Många hinder på vägarna”

SOS Alarm har inte sett fler problem med Knud än med de vanliga höststormarna.

– Det är ett ständigt flöde av hinder på vägen, båtar som sliter sig och träd över järnvägen, men det är allmänt som stormar brukar vara. Jag har inte uppfattat att det är några allvarligare personskador eller större infrastrukturella skador på grund av Knud, säger Johnny Blanck, presstalesman på SOS Alarm.

– Samhället känns väl förberett, säger Johnny Blanck.

På lördagsmorgonen kom dock uppgifter om att en 45-årig man skall kämpa för sitt liv i Fjärås i Kungsbacka kommun efter att ha fått ett träd över sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Knud

Mer i ämnet