Storskalig miljöförstöring kan bli ett straffrättsligt brott

Publicerad

Företagsledare och regeringschefer som är delaktig i att naturen förstörs borde kunna åtalas för det menar en växande skara miljöaktivister, jurister och världsledare.

– Vi vill ändra på både vad som är moraliskt och lagligt accepterat när det kommer till att förstöra miljön.

Jojo Mehta driver kampanjen för att få brottet Ekocid in bland folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Idag läggs förslaget fram.

Den 20:e april 2010 exploderar oljeriggen Deepwater Horizon i mexikanska Golfen. 795 miljoner liter olja läckte ut i havet och in i det känsliga deltat kring Mississippiflodens utflöde.

Ekosystem och ekonomi från Texas till Florida förstördes, samtidigt som företaget bakom Deepwater Horizon, BP, tilläts fortsätta att pumpa upp olja ur Golfen. BP fick böter och tvingades betala 5,5 miljarder dollar men summan kan betalas av under 16 års tid och BP kan under den tiden dra av det från eventuell vinst. Allt medan djurliv, ekosystem och ekonomi fortfarande lider av efterverkningarna.

Påven, Thunberg och Macron står bakom

– Vi ser ofta att de största företagen helt enkelt betalar sina dyra advokater för att utarbeta sätt att undvika och komma runt olika regler, säger Jojo Metha. Eller så budgeterar de för framtida rättsfall eller för kompensationer till drabbade.

Stop Ecocide, kan översätts till ”stoppa storskalig miljöförstörelse”. Påven, Greta Thunberg och nu också Frankrikes president Macron, har ställt sig bakom kampanjen som vill få in brottet ”Ekocid” bland mål som ICC, Internationella brottmålsdomstolen, ska kunna ta upp. Det skulle kunna förändra hur vi ser på händelser som Deepwater Horizon menar Jojo Metha.

– Alla vet att man inte kan gå till en regering och be om tillstånd för att döda några hundra människor för att ge plats till ett nytt företag som också skulle kunna skapa många jobb. Men du kan i dag få tillstånd att göra saker som i värsta fall kan leda till storskalig förstörelse av naturen. Det vill vi ändra på.

Kan få rättsliga konsekvenser 

Den brittiske toppjuristen och författaren Philippe Sands, har lett kommittén som idag lägger fram ett första förslag om att ekocid, storskalig miljöförstörelse, ska göras till ett brott i Romstadgan. Om förslaget antas kan framtida händelser som det i Mexikanska Golfen, inte bara ge böter utan också leda till att högsta Vd ställs inför rätta vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.