Storstädernas sjukhus smutsigast

Uppdaterad
Publicerad

En av fem tycker att det är för smutsigt på sjukhusen i landet.

Främst är det sjukhusen i storstäderna och universitetssjukhusen som patienterna inte är nöjda med.

I snitt har 20 procent av de 43 000 patienter som deltog i enkäten svarat nej eller delvis nej på frågan om avdelningarna är tillräckligt rena. Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge (KS) hamnade i botten på listan, som årligen utförs av Sveriges Kommuner och Landsting.

KS fick siffran 29 procent, enligt en sammanställning av Dagens Nyheter.

– Vi är medvetna om att städningen inte har varit bra, säger Mathias Elmfeldt, sektionschef inom avdelningen för servicetjänster och logistik på KS.

KS var 2007 bland de första att upphandla sjukhusstädning enligt så kallad Svensk standard. Den innebär bland annat att städarna riktar in sig på de lokaler där folk har varit, snarare än att städningen sker oavsett om rummet använts eller inte.

– Det var en relativt ny standard som tyvärr inte var tillräckligt skarp. Patienter och vårdpersonal har klagat. Redan förra vintern påbörjade vi därför en ny upphandling.

Upphandlingen är nu klar och i november skrev sjukhuset avtal med en ny entreprenör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer