Storstadssemester lockade svenska turister mest i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren är inte slut än, men redan nu går det att se svenskarnas restrender för årets soligaste månader. Högst i topp ligger storstäderna och allt fler väljer att ta sig dit med tåg. Störst tapp står resorna till USA för – vilket kan vara en effekt av den svaga svenska kronan.

– Jag tror att svenskarna är rastlösa och vill upptäcka något på semestern. Nuförtiden är det betydligt viktigare att komma hem med något mer än en solbränna i bagaget, vi vill få nya intryck och inte bara ligga i en solstol i en vecka, säger Lina Eklund, pr-specialist vid Resia.

Det är framförallt storstäder som har legat högst upp på listan över svenskarnas resmål i sommar. Under juni och juli var det London och Prag som hamnade högst upp på listan, enligt en sammanställning över flyg- och tågresenärernas resor i juni och juli som Resia har gjort.

– Det är storstäder utan stränder, vilket var lite förvånande, men många stortstäder i Europa har ökat, säger Lina Eklund.

Hon tror att det framför allt är familjeaktiviteter som lockar resenärerna.

– I London är det Harry Potter som gäller, men också fotboll och shopping.

USA-favoriter tappar

Trots den extrema hettan i Paris under juli har många svenska turister rest till den franska huvudstaden.

– Man tar det lugnt under dagen istället för att rusa omkring. Man sitter i skuggan och äter en croissant, badar i en pool eller hänger på hotellet under de varmaste timmarna, sedan göra man saker på kvällen istället, säger Lina Eklund.

Färre svenskar har i år valt att resa till USA, vilket kan bero på den svaga kronan.

– Vi märker rätt stor skillnad på resor till städer i USA när kronan är stark eller svag eftersom många åker dit för att shoppa. När det inte är så fördelaktiga priser, då väljer svenskarna andra resmål. Sedan säger en del att de inte vill åka så länge Donald Trump är president, säger Lina Eklund.

Tåg går som tåget

Många svenska resenärer väljer tåget när de ska ta sig ut och runt i Europa.

– Vi ser en ökning på 110 procent på bokningar med Interrail ut i Europa. Ökningen beror såklart på att vi förra året inte hade samma utbud kring tåg, men vi ser också ett stort intresse för tågresor, säger Lina Eklund.

Hon menar att det inte bara är unga miljömedvetna personer som reser med tåg utan också barnfamiljer, äldre resenärer och medelålderspar.

– Eftersom tåget tar längre tid är det en del som sparar in på semesterdagar genom att ta flyget ena vägen och tåget den andra. Förutom att tåget ger en mer hållbar resa ser det också bra ut i sociala medier, säger Lina Eklund.

Fakta: Hit har svenskarna rest i sommar

Mest bokade flygresorna med avresa under juni och juli 2019

1. London

2. Prag

3. Barcelona

4. Malaga

5. Paris

6. Palma de Mallorca

7. Alicante

8. Krakow

9. Rom

10. New York

Mest bokade charterresorna med avresa under juni och juli 2019

1. Palma de Mallorca

2. Chania

3. Rhodos stad

4. Split

5. Antalya

6. Larnaca

7. Kos stad

8. Las Palmas

9. Heraklion

10. Preveza

Källa: Resia

De tågpass som sålt bäst i sommar

Britrail England Pass. Tågbiljett som gäller för färd i hela England.

Britrail Pass. Tågpass som gäller för färd i hela Storbritannien.

Britrail South West Pass. Tågpass som gäller i i sydvästra England.

Interrail. Biljett som gäller för tågluff genom 31 länder i Europa.

North of England City Experience. Gäller för färd mellan resmål i norra England.

Britrail London Plus Pass. London med omnejd.

Källa: Resia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.