USA:s ambassadör i Sverige, Azita Raji, läste upp Bob Dylans tal på Nobelfesten. Foto: TT

Stort fokus på Dylan trots frånvaro under Nobeldagen

Uppdaterad
Publicerad

En nobeldag med nio pristagare på plats men stort fokus låg trots det på den som var frånvarande – Bob Dylan. Patti Smith sjöng till hans ära, tappade tråden, fick stående ovationer och en minister att börja gråta.

Festernas fest bjöd på vackra klänningar och god mat i vanlig ordning. Festligheterna i Stadshuset börjar som alltid med en procession där kungafamiljen och hedersgästerna går in i salen och tar plats vid honnörsbordet.

Årets meny var som vanligt hemlig in i det sista och avslöjades först när de omkring 1 300 gästerna satt sig till bords. Kocken Sayan Isaksson har komponerat förrätten och huvudrätten medan konditor Daniel Roos står bakom desserten. I år bjöds det på träkolsgrillad havskräfta och kammussla till förrätt, sedan avnjöts en vaktel från Södermanland för att avslutas med ett ”moln” av limefrukt och hjortronsorbet.

Nobelpriset 2016

Tidigare under lördagseftermiddagen hölls Nobelprisutdelningen i Konserthuset. Utdelningen omgärdades som vanligt av pompa och ståt, även om Stockholmsvädret inte samarbetade. Det var nämligen ett riktigt snöblaskigt väder när gästerna anlände till Konserthuset.

Föreställde sig inte ett Nobelpris

Nio pristagare var på plats och fick ta emot sina medaljer och diplom ur kungens hand. Årets mest omtalade pristagare, litteraturpristagaren Bob Dylan, kom som bekant inte till Stockholm. Han får diplom och medalj vid ett senare tillfälle. Bob Dylans frånvaro fylldes något när det blev dags för USA:s ambassadör Azita Raji att läsa upp hans tacktal.

Där räknade den 75-årige amerikanen upp litterära förebilder i sitt tal och sa att han inte hade kunnat föreställa sig att han skulle tilldelas priset.

”Om någon hade sagt att jag skulle tilldelas detta pris skulle vara som att säga att jag skulle gå på månen”, skriver Dylan.

Han jämförde sig med William Shakespeare i det att den brittiske dramatikern nog inte heller såg på sitt arbete som just litteratur.

Bob Dylan avslutade med att tacka Svenska Akademien för att han fått möjligheten att ställa sig frågan om hans sånger kan räknas som litteratur och för ett ”sådant underbart svar”.

Kom av sig

Men även om Bob Dylan själv inte var närvarande var hans musik det. Musikern och författaren Patti Smith framförde Dylans ”A hard rain’s a-gonna fall” i arrangemang av Hans Ek och med Kungliga filharmonikerna. Kanske var det stundens allvar, men Patti Smith kom av sig mitt i låten.

– Jag ber om ursäkt. Jag är så nervös. Kan vi ta om den sektionen? sade hon.

Patti Smith hämtade sig dock och fick ta emot eftermiddagens varmaste och längsta applåd och kulturministern Alice Bah Kuhnke torkade tårarna.

Kungliga klänningar

Som vanligt var det ett stort intresse för vilka klänningar som de svenska kungligheterna bar. I år bar drottning Silvia en silverglittrig klänning med kort släp och fick högsta betyg av TT:s stilexpert Katarina Althin.

– Jag gillar att hon håller smal silhuett på klänningen och ärmarna tar verkligen plats, säger hon.

Även prinsessan Madeleine fick högsta betyg för sin blekrosa klänning.

Mest effektfull var Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius.

– Hon har den stora snackisklänningen – dramatisk och effektfull. Hon får mycket pondus och ser nästan farlig ut. Den får en femma, säger Althin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2016

Mer i ämnet