Foto: SVT

Fredspristagen Santos: ”Står i skuld till det norska folket”

Uppdaterad
Publicerad

Nobels fredspris driver Colombias president Juan Manuel Santos att kämpa ännu hårdare för en varaktig fred i sitt hemland. Det säger han i en intervju med SVT Nyheter, under sitt besök i Oslo där han under lördagen mottog priset.

Årets mottagare av Nobels fredspris, Colombias president Juan Manuel Santos, mottog i dag sitt pris vid en ceremoni i Oslo. SVT Nyheter fick då möjlighet att slå sig ner med Santos, och bland annat fråga om hur han upplever sitt mottagande i Norge.

– Det är fantastiskt. Folk är så generösa. Vi colombianer står i tacksamhetsskuld till det norska folket för Norge har stöttat fredsprocessen ända från början, säger Santos.

Nobelpriset 2016

Fredsavtal röstades ner av folket

Han förklarar hur han såg fredspriset som en skänk från ovan. I augusti i år slöts det historiska fredsavtalet mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan, efter fyra års förhandlingar.

Avtalet skulle dock först godkännas i en folkomröstning, där nej-sidan vann marginellt med 50,23 procent, mot 49,76 procent för ja.

”En vind som fyller seglen”

Santos gav dock inte upp kampen för en varaktig, officiell fred i landet.

– [Fredspriset] kom som en vind som fyller seglen och för skeppet i hamn, säger han.

– Det colombianska folket och jag själv såg det som en uppmaning – en uppmaning från världssamfundet att kämpa vidare för att nå fram till ett avtal.

Förberedd på norsk vinter

I klippet ovan kan du se en längre intervju med president Santos, där han berättar mer om fredsprocessen, vad priset betyder för honom personligen – och även om det norska vintervädret.

– Det är raka motsatsen till i Colombia! Det är väldigt kallt, men man får vänja sig. Jag var förberedd på det, så jag tog med mig tilläckligt med kläder och rockar för att klara det norska klimatet, säger han med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2016

Mer i ämnet