Foto: Gustav Sjöholm/TT

Stort it-tillslag i 17 länder – åtta misstänkta i Sverige

Publicerad

Polis i 17 länder har slagit till mot en marknadsplats på nätet som bland annat handlade med stulna inloggningsuppgifter. I Sverige är åtta personer misstänkta.

Tillslaget mot handelsplatsen Genesis Market skedde i tisdags. Operationen, som gick under namnet ”Cookie Monster”, leddes av FBI, polisen i Nederländerna och Europol.

Det internationella tillslaget ledde bland annat till närmare 120 gripanden, över 200 husrannsakningar och ett stort antal beslag. Sajten har nu stängts.

Åtta misstänkta

I Sverige är åtta personer misstänkta. Sju av dem greps och anhölls medan den åttonde redan var frihetsberövad i ett annat ärende. Gripandena skedde på flera platser i Sverige, bland annat i Lund, Malmö och Stockholm. En av de misstänkta var fortfarande anhållen på onsdagseftermiddagen.

– De misstänks för dataintrång eller grovt dataintrång, säger Oskar Edvardsson, åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till TT.

– Lite förenklat så misstänks de för att ha köpt inloggningsuppgifter för andra personer till olika hemsidor, exempelvis nätbutiker. Det här har de gjort i syfte att kunna begå bedrägerier eller andra typer av dataintrång.

Hur länge den misstänkta brottsligheten pågått varierar för de olika personerna.

Svenska datorer hackade

Genesis Market hade tillgång till ett stort antal stulna digitala identiteter, innehållande bland annat cookies och inloggningsuppgifter.

För svenskt vidkommande fanns där information från omkring 16 000 hackade datorer innehållande över 850 000 inloggningsuppgifter, enligt polisen i Sverige.

”Marknadsplatsen har varit en möjliggörare för bedrägerier och andra typer av cyberbrott och kan i flera fall ha varit en okänd anledning till varför människor blivit utsatta för brott”, säger Dan Håland, polisens nationella insatsledare för operationen, i en kommentar på polisens sajt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.