Stort matsvinn på restauranger

Uppdaterad
Publicerad

Varje år slängs över 1 miljon ton mat i Sverige. En stor del av matavfallet kommer från restauranger. För att minska svinnet ska Naturvårdsverket gå ut med allmänna råd till alla restauranger om hur maten bättre kan tas tillvara.

Mest matavfall slängs i de svenska hushållen men även på landets alla restauranger blir det oerhört mycket mat över. Där slängs nästan 100.000 ton varje år. Men en stor del ungefär 35 procent är fullt ätbar mat.

-Folk har blivit mer kräsna och har ingen koll på maten och för lite kunskap. Ett äpple behöver inte vara dåligt bara för att det är lite skruttigt, då kan man till exempel göra äppelmos av det.” säger kocken Jens Drugge.

Anpassa portionerna

För att minska matsvinnet från just restaurangerna kommer Naturvårdverket nu under våren tillsammans med myndigheter i de övriga nordiska länderna att ge ut råd om hur

maten bättre kan tas tillvara på krogarna.

-Man kan anpassa portionsstorlekarna när man lägger upp maten och fråga om kunden vill ha mycket eller lite, säger Sanna Due på Naturvårdsverket

-Man har också sett att om man tar bort salladstallriken och lägger salladen på samma tallrik som maten så slänger man heller inte lika mycket.

Göran Åhgren

goran.ahgren@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.