Annika Strandhäll: C är seriösa när det blåser

Uppdaterad
Publicerad

Lokala S-politiker föredrar att samarbeta med Centerpartiet, visar en undersökning som SVT gjort.

Men hur har partierna samverkat under mandatperioden och var ligger skiljelinjerna?

– Jag tror att väldigt många socialdemokratiska politiker känner att Centerpartiet är en seriös kraft när det blåser, säger Annika Strandhäll (S) i Morgonstudion.

En bred majoritet av lokala S-politiker vill helst samarbeta med Centerpartiet visar en undersökning som SVT gjort.

I Morgonstudion möttes riksdagsledamöterna Annika Strandhäll (S) och Martin Ådahl (C) för att diskutera skillnader och likheter mellan partierna och hur ett samarbete skulle kunna se ut efter nästa val.

Martin Ådahl menar att resultatet i undersökningen visar att Centerpartiet är en central kraft i svensk politik.

– Vi står som en oberoende kraft och vill kunna samarbeta med båda alternativen så länge vi kan ta bort extremerna från makten i Sverige, säger han i programmet.

C ses som seriösa

Annika Strandhäll menar att hon inte är förvånad över att kommunalpolitiker inom Socialdemokraterna föredrar Centerpartiet eftersom partierna har samarbetat och tagit ansvar under pandemin.

– Jag tror att väldigt många socialdemokratiska politiker känner att Centerpartiet är en seriös kraft när det blåser. Värderingsmässigt står vi starka i att vi inte vill se några högerextremister i Regeringskansliet, säger hon.

Samtidigt står partierna långt ifrån varandra i flera viktiga sakfrågor. Undersökningen som SVT låtit göra visar att socialdemokratiska kommunpolitiker bland annat prioriterar att förbjuda vinster inom välfärden och att återinföra kapitalskatt.

Lena Rådström Baastad: ”Inte förvånad”

Martin Ådahl menar att detta är frågor som Centerpartiet aldrig kommer att gå med på.

– Jag tror inte att detta är frågor som väljarna prioriterar, säger han.

Annika Strandhäll vill hellre fokusera på de frågor där partierna har en samsyn och lyfter fram behovet av en skattereform. Hon menar att ett samarbete mellan S och C ger en balans mellan satsningar på välfärden och näringslivet.

– Det viktigaste är att få Sverige på fötter efter pandemin, att lösa arbetslösheten och satsa på välfärden, säger hon.

Socialdemokraterns partisekreterare Lena Rådström Baastad kommenterar SVT:s undersökning om att lokala S-politiker vill samarbeta med C i en skriftlig kommentar:

”Jag är inte förvånad. Vi samarbetar redan på många ställen runt om i landet, våra partier har liknande historia och struktur, vi är folkrörelsepartier som är vana att ta ansvar och samarbeta brett. Vi står starka i våra värderingar och kommer inte öppna upp för samarbete med extremhögern,  vi ser att klimatomställningen måste bygga på jobb och tillväxt i hela landet”.

MP: S får samarbeta med vem de vill

Linus Lakso, sammankallande i Miljöpartiets partistyrelse och tillförordnad partisekreterare, menar att Socialdemokraterna får avgöra själva vem de vill samarbeta med. Som svar på frågan om vilken roll han anser att Miljöpartiet ska ha efter nästa val svarar han i en kommentar:

”Miljöpartiet kommer att gå till val på vår gröna politik. Sen är det en öppen fråga om vilken regeringen som bildas och vilka som ingår, för oss är innehållet det viktigaste. Vi har ett klimatnödläge, så vi kommer fortsatt att vilja få genomslag för den miljöpolitik som behövs. Men även för en politik som gör samhället mer jämställt och jämlikt, med en välfungerande välfärd. Det är vår utgångspunkt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.