S-kommunpolitiker vill samarbeta med centerpartiet. Foto: SVT

Kommunpolitiker för S vill regera med C

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet är det mest populära samarbetspartiet för socialdemokratiska kommunpolitiker och favoriten bland tilltänkta koalitionspartner inom en regering. Det visar en enkät som SVT skickat ut till landets ledande kommunpolitiker. Men inom Centerpartiet ställer man sig frågande till att partiet är så populärt inom socialdemokratin.

– Det har varit positivt att samarbeta med Centerpartiet, det är positivt, och det vore märkligt om det inte också kunde fortsätta att vara positivt, säger Carl Lindberg (S), som är vice ordförande i Uppsala kommunfullmäktige.

Han tillhör den breda majoritet bland de dryga hälften som har svarat på SVT:s enkät. Över 90 procent svarar att de vill att partiet ska fortsätta sitt budgetsamarbete med Centerpartiet, medan färre vill se ett budgetsamarbete med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Och i en eventuell regeringskoalition är Centerpartiet klart mer populärt än såväl Miljöpartiet som Vänsterpartiet som tilltänkt koalitionspartner.

– Jag vet att många har haft svårigheter med Miljöpartiet och man har tyckt lite olika i olika frågor, så kanske tycker man att det är enklare med Centerpartiet, säger Sara Axelsson Gustafsson (S), som är ordförande i Arboga arbetarekommun.

”Behöver ju ta och ge i ett samarbete”

På sätt och vis kan man fråga sig varför Centerpartiet är så populärt, eftersom vår enkät också visar att det finns ett brett stöd för att gå till val på höjda skatter. Centerpartiet är knappast ett parti som vill höja skatter. Så här kommenterar Michael Arthursson, som är partisekreterare i Centerpartiet:

– Det kan jag också fråga mig, men det kan kanske ha att göra med att vi är ett stabilt parti som kan ta ansvar för Sverige, säger Michael Arthursson.

Och trots att Centerpartiet kanske spjärnar emot när det gäller att höja skatter så verkar man ute i landets kommuner ändå tro att Centerpartiet kommer att ge med sig.

– Man behöver ju ta och ge i ett samarbete och det tror jag att Centerpartiet är med på. Det hoppas jag i alla fall, säger Sara Axelsson Gustafsson.

– Även Centerpartiet inser naturligtvis att de framtida utmaningar vi står inför kräver att staten är stark, och att staten kan finansiera det som krävs, säger Carl Lindberg.

Avfärdas av Arthursson

Men Centerpartiets partisekreterare passar i detta sammanhang redan på att avfärda alla sådana tankar.

– Att tro att man ska kunna genomföra några stora skattehöjningar med Centerpartiet, det kommer inte att hända. Det stämmer inte med vad vi vill åstadkomma och det är inte bra för Sverige, säger Michael Arthursson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.