Att höra dåligt och vara känslig för ljud är en utbredd folksjukdom. Enligt tidigare studier från Karolinska institutet uppges var tredje svensk lida av någon form av hörselnedsättning.
– Om man ska förstå hur handikappande det kan vara med väldigt svår ljudöverkänslighet, så är det att likna vid den brännskada på handen som du drar på med naglarna. För ljudöverkänsliga utsätts de under en längre period, så det är som att fortsätt dra på såret. Då förstår man att de här individerna börjar undvika ljud, säger docent Dan Hasson.
Allt mer ljudintensiva miljöer
Nu visar dessutom ny forskning att det finns en koppling mellan stress och hörselproblem. Den som utsätts för stress blir mer ljudkänslig än andra.
– Det som vi nu kan visa är att man efter bara fem minuters experimentellt införd stress så ökar känsligheten för ljud hos utmattade kvinnor.
När man söker hjälp är det viktigt att man tar hänsyn till hela livssituationen. Enligt Dan Hasson är det viktigt eftersom vi utsätts för allt mer ljud och för att allt fler jobbar i ljudintensiva miljöer, som till exempel kontorslandskap.