LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson debatterade jobb för nyanlända med Jan Björklund (L) på torsdagskvällen. Foto: SVT

Strid om hur nyanlända ska få jobb: ”Problemet är gigantiskt”

Uppdaterad
Publicerad
Under fredagen inleds förhandlingar om hur de nyanlända ska slussas in på arbetsmarknaden. I Aktuelltstudion debatterades frågan på torsdagskvällen.
– Det är ett litet steg, men problemet är gigantiskt, säger Jan Björklund (L) om förslaget som fack och arbetsgivare vill få igenom.

Strategierna för att få in nyanlända i arbete ser olika ut från borgerligt och fackligt håll. Under fredagen inleds samtal mellan fack, arbetsgivare och regering om ett förslag som skulle innebära att den som är nyanländ till Sverige skulle kunna få ett subventionerat etableringsjobb som skulle ge en månadslön på 15.000 kronor efter skatt.

– Det ska vara riktiga jobb, det är därför vi är angelägna om lönenivån, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson om förslaget.

Allianspartiernas modell innebär i stället en lägre ersättning till den enskilde, cirka 13.000 kronor, men utan lika generösa statliga subventioner. Jan Björklund (L) menar i stället att det är bättre att de nyanlända går in på en lägre lön.

– Det är bättre med en låg lön än ingen lön. Det är ett steg på vägen men problemet är gigantiskt.

Se hela debatten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer