Strömmen på väg tillbaka i Sydsverige

Uppdaterad
Publicerad

Nästan alla strömlösa kunder hos Sydkraft i Sydsverige har nu fått elen tillbaka efter nattens åskväder. Drygt 200 avbrott återstår att åtgärda.

Sydkraft räknar med att kunna åtgärda felen under dagen.

Mellan 4.000 och 5.000 av Sydkrafts kunder blev utan el. De flesta fanns i Jönköpings län och i Skåne.

Strömavbrotten berodde på att blixten träffade de luftburna ledningarna. Sydkraft hade redan tidigt i går varnat för åskvädret.

-Vi varnade eftersom vi har cirka 100 mil kabel framför allt i Kronobergs län som ligger och väntar på att bli nergrävd efter stormen Gudrun i vintras. De är extra känsliga eftersom de ligger så öppet, säger Jakob Holmström, informatör på Sydkraft.

Strömavbrott – en säkerhetsåtgärd

Elleverantören hade fördubblat personalstyrkan från 20 till 40 man i Småland. Men det var inte kablarna på marken som drabbades. I stället var det luftburna ledningar, träffade av blixten, som ledde till strömavbrotten.

-När blixten slår ner i ledningarna blir de överbelastade och som en säkerhetsåtgärd slår strömmen ifrån, säger Holmström.

Det tidigare så vackra sommarvädret har slagit om även längre norrut i Sverige.

Virvelvind lyfte tak

Två tromber orsakade stor förödelse i Örebro i går kväll. Vid ett varuhus lossnade ett betongtak vid en lastkaj och landade på varuhusets tak.

Krossade glasrutor, knäckta flaggstänger och träplankor som borrat sig in i plåten på parkerade bilar, rapporteras från andra håll i staden. Ingen person verkar dock ha skadats.

Även i Ulricehamn drog en tromb fram. En kvinna lyftes upp i luften när hon försökte hålla kvar ett tält på en camping och flera träd blåste omkull.

En tromb är en form av virvelvind.

I dag fortsatte ovädret, om än i mindre omfattning än i går. Tillfälliga strömavbrott följde i dess spår i Kalmar län och på småländska höglandet. I Falköping utbröt en lägenhetsbrand efter ett blixtnedslag vid 12-tiden, dock utan personskador, rapporterar Sveriges Radio Skaraborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.