Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att han har förtroende för rikspolischef Anders Thornberg. Foto: Caisa Rasmussen/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Strömmer om kritiken: ”Har självständiga myndigheter i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara polisledningen som kritiserats för hanteringen av utredningen av bland andra Mats Löfving. Även regeringens agerande har ifrågasatts.

– Jag tycker både man kan känna med de som drabbats av det här och samtidigt konstatera att vi har självständiga myndigheter i Sverige, säger justitieminister Gunnar Strömmer till SVT.

När Polismyndigheten tillsatte utredningen av ett antal chefer, däribland den nu bortgånga Mats Löfving, var det något som justitieministern välkomnade.

– Det var Polismyndighetens beslut men jag hade förståelse för det behov de upplevde av att klara ut vad som hänt, säger han i en intervju med SVT Nyheter.

Huruvida utredningen sedan hanterats korrekt är en fråga som Strömmer menar måste riktas till myndigheten.

– Det var deras beslut att tillsätta utredningen och samspelet mellan polisen och utredaren har inte jag i min roll som justitieminister haft något att göra med. Men när det fått en såhär tragisk vändning är det naturligt att det väcks kritiska frågor och de måste myndigheten och utredaren kunna svara på. En del frågor är av det slaget att de kommer utredas på ett mer formellt sätt, polisen har anmält till Arbetsmiljöverket och det är så man ska hantera en sådan här situation.

”Kan inte gripa in”

Expressen har tidigare rapporterat att regeringen ska ha tryckt på för en snabbare hantering av utredningen. Socialdemokraterna har meddelat att de vill att Strömmer kommer till justitieutskottet för att svara på frågor. I måndagens Aktuellt kritiserade även arbetsrättsexperten Tommy Iseskog justitieministern och -departementet för att man tillåtit en utredning där en enskild medarbetare kränkts.

– Jag tycker både man kan känna med de som drabbats av det här och samtidigt konstatera att vi har självständiga myndigheter i Sverige. Den som har formulerat, tillsatt och genomfört den här utredningen äger de viktiga besluten. Jag kan inte gripa in på det sättet.

Du sa efter utredningen presenterades att det var viktigt att polisen agerade på Vikstens rekommendationer. Var det din sak att kommentera då?

– Jag sa flera saker i samband med att utredningen presenterades. Om en myndighet nu har tillsatt en utredning får man förutsätta att myndigheten tar hand om de slutsatserna. Exakt vad det skulle leda till för beslut är däremot inte min sak att avgöra.

På frågan om han har fortsatt förtroende för rikspolischef Anders Thornberg svarar Strömmer:

– Det är förtroende som gäller, tills man meddelar någonting annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet