SVT kunde i måndags rapportera om en ny myndighetsrapport som slår fast att 62 av de största assistansbolagen har anställda med kopplingar organiserad brottslighet.
Vid en pressträff på tisdagen meddelade regeringen att man tillsätter en utredning mot vad man ser som systemhotande välfärdsbrottslighet.
– Assistansen är inte längre trygg. Den är kapad och utnyttjad av den organiserade brottsligheten, uppgav socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).
I torsdagens Morgonstudion kommenterade justitieminister Gunnar Strömmer (M) rapportens slutsatser.
– Det är flera saker som måste göras för att trycka tillbaka det. Men det är klart att en bristande kontroll av bolagen och möjligheten att göra bakgrundskontroller för att se vilka som arbetar i verksamheten är saker som måste ändras.
Kriminaliteten har ätit sig djupt in i det offentliga
Samtidigt bekräftar han bilden att kriminaliteten tagit sig in i välfärden och det offentliga.
– Vår utgångspunkt är att den har tagit sig ganska djupt in. Om man tittar på en tioårsperiod bak i tiden så har den kriminella ekonomin växt till en omsättning på 100 till 150 miljarder kronor.
Han nämner att regeringen nu på olika fronter sätter in motåtgärder som att bryta sekretess, ökad användning av hemliga tvångsmedel och stärker upp kontrollen hos övervakande myndigheter.
När justitieministern får frågan om han känner oro för att välfärdsbrottsligheten ska äta sig fast i systemet innan fler åtgärder för att slå tillbaka den är på plats är svaret tydligt.
– Jag tycker det finns anledning att känna stor oro för det här har inte uppstått över en natt utan är en utveckling som skett över tio år.
Kan göra om systemet i grunden
Han uppger också att regeringen är beredd att vidta större och mer omfattande åtgärder om det skulle krävas.
– Nu har den här utredningen om assistans tillsatts men vi sitter inte passiva medan den utredningen pågår. Polisen, Försäkringskassan och andra aktörer får tydliga uppdrag. Det rivs sekretesshinder och det investeras resurser för att trycka tillbaka här och nu. Men vi är öppna för att göra om systemet i grunden om det krävs, säger Strömmer.
Hör mer om Gunnar Strömmers syn på välfärdsbrottsligheten ovan.
Om rapporten
Myndigheternas gemensamma underrättelsecentrum har granskat perioden 2022-2023.
Bland annat genom att undersöka utbetalningar av Försäkringskassans ersättningar till de cirka 62 000 personer som av polisen bedöms vara aktiva eller bedöms ha samröre med kriminella nätverk.
De aktiva bedöms uppgå till omkring 14 000 personer och resterande 48 000 personer bedöms ha koppling till kriminella nätverk.
Källa: Försäkringskassan, Polisen