15 000 svenskar studerar utomlands enligt CSN. Foto: TT

STS Språkresor: ”Kan ta veckor att få hem våra elever”

Uppdaterad
Publicerad

Flera språkskolor gör nu vad de kan för att hjälpa studenter som drabbats av stängda skolor och karantänsregler i länderna de rest till.

– Det är självklart en stor utmaning att hitta vettiga reselösningar just nu. Vi uppskattar att det kommer ta flera veckor innan vi har fått hem alla studenter som vill återvända, säger John Cedergårdh, vd på STS Språkresor.

STS Språkresor har elever på kurser och program i 16 olika länder, flest i USA. Men på kort tid har många skolor nu stängt sin undervisning, i många fall på obestämd tid.  

För närvarande har företaget kontakt med flera hundra svenska elever som vill komma hem och det blir fler för varje dag. 

Coronapandemin

– De allra flesta har ett program där flygresan ingår så vi har tillsatt extra resurser och arbetar just nu stenhårt för att hitta bra hemreselösningar till alla som önskar det, säger John Cedergårdh.

Gått över till onlineundervisning

I många fall har skolor som stängt gått över till onlineundervisning. Av EF Språkresors totalt 54 skolor runtom i världen har en handfull fortfarande undervisning på plats, men för de flesta sker all undervisning på distans. 

Eduplanet säger att de har 500-600 studenter på fleråriga universitetsprogram. Bland dem har en stor andel  valt att fortsätta sina studier online från Sverige.  

– Det fungerar ganska bra men det finns en del saker som är tekniskt svårt att lösa. Läkarstudenter som har klinisk undervisning, det är så klart ett dilemma, säger Johan Stenhammar, vd på Eduplanet.

Har sagt upp jobb och lägenhet

Anders Åkerlund på Avista språkresor berättar att det har varit en ständig krishantering sedan de första skolstängningarna i Milano. Företaget behöver också ge rådgivning till de många studenter som inte kommer iväg på sina resor på grund av de nya restriktionerna.   

– Det är många som sagt upp sig från jobb och lägenheter, de har räknat att vara borta ett halvår eller ett år. Deras planer blir raderade från en dag till en annan, säger Anders Åkerlund.

Enligt CSN finns det 15 000 svenskar som pluggar med studiemedel i andra länder. Alla som drabbats av att skolorna stänger på grund av coronapandemin får behålla sina studiemedel, oavsett om skolorna erbjuder fortsatt onlineundervisning eller inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet