Foto: Scanpix

Akut brist på studentbostäder

Uppdaterad
Publicerad

Bara var tionde högskoleort i landet klarar att ordna fram ett studentboende inom en månad. Det visar en kartläggning som Sveriges förenade studentkårer gjort inför terminsstarten nästa vecka.

43000 fler högskolestudenter på tio år. Borträknat de som läser på distans. Men bara 23000 fler studentbostäder. Matematiken blir enkel.

SVT besöker ett av tre akutboenden i Växjö. Där får det plats ungeför 20 till 25 studenter. Som tvingsas sova på liggunderlag på golvet.

–Situationen är värre än någonsin här, det är studenter som inte kommer ha någonstans att bo. Trots att de har fått en studieplats, säger Ulrika Ehrenstråhle på Växjös studentkår.

Sveriges förenade studentkårer har kartlagt möjligheterna att få boende på 30 av högskoleorterna. Bara Gävle, Härnösand och Karlshamn kan garantera alla studenter en egen bostad inom en månad. Runt två tredjedelar av orterna kan garantera boende någon gång under höstterminen.

–Bostadssituationen på flera orter har blivit mer problematisk. Det är svårare att få tag på en bostad inom en månad, säger Erik Pedersen på Sveriges förenade studentkårer.

Sex stora studieorterna värst drabbade

Sex av orterna kan inte garantera bostad alls. Städerna det gäller är de större studentorterna Göteborg, Lund, Malmö, Stockholm, Uppsala och i år även Växjö. På flera håll ser det mörkt ut.

–Många som kommer in till oss är förvånade över att det kan vara så svårt att få bostad. Alla vet att det kan vara problematiskt men att det går att leta i flera månader och ändå inte få napp har många svårt att förstå. Nu på måndag öppnar vi vårt akutboende, säger Markus Jonegård, bostadsansvarig på Uppsala Studentkår.

I Stockholm ser det inte ljusare ut.

–Det kommer in människor hela tiden och är smått kaosartat. Vi har även många oroliga föräldrar som kommer ringer eller kommer hit. Allt vi kan göra är lyssna för vi kan inte göra så mycket. Men det finns väldigt många desperata studenter, säger Jens Petersen, ledningssekreterare på Stockholms Universitets studentkår.

Växjö tänker inte bygga fler bostäder

Trots att Växjö i år är med och toppar statistiken över bostadsbrist finns inga planer på fler studentbostäder.

Nu är det runt tio år sedan det byggdes nytt i staden. 2003 stod det senaste studentbygget klart i Växjö och det finns inga planer på att bygga mer just nu.

–Det är synd, det kanske gör att folk inte börjar plugga. Om de erbjuder studieplatser tycker man ju att det ska finnas boende, säger Sanna Hellgren, student i Växjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer