Foto: SVT

Studenter med bokstavsbetyg får egen kvot

Publicerad

Elever som fått bokstavsbetyg med det nya betygssystemet kommer att få söka in till högskolan i en egen kvotgrupp. Det vill regeringen nu efter att ha svängt i frågan.

I dag finns det två betygsskalor samtidigt på gymnasiet – det gamla med G, VG och MVG och det nya med bokstavsbetygen A till F. Men att få ett A är betydligt svårare än att få ett MVG och därför missgynnas de med de nya betygen när de ska söka till högskolan.

När de nya betygen infördes 2011 sa regeringen nej till att införa kvotgrupper för de här eleverna men nu har man alltså tänkt om.

Sommaren 2014 går de första studenterna med de nya betygen ut och de kommer då att kunna söka till högskola och universitet i två kvotgrupper – den vanliga gruppen med alla från gymnasiet och en egen kvotgrupp för bara dem med de nya betygen.

Kvoter i tre år

Kvotgrupperna gäller i tre år framåt, till 2017. Regeringens förslag ska nu ut på remiss innan det formella beslutet fattas.

Det blir inte krångligare för studenterna men däremot mer byråkrati, medger utbildningsminister Jan Björklund (FP) för Rapport.

– Men det blir mer rättvist för studenterna. Och när man väger ihop detta har vi landat i att det är viktigare att det blir rättvist än att myndigheterna får lite mer krångel, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer