Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Studenten Elyse Le Roy berättar om hur hon och hennes vänner tvingas gå över tre kilometer för att hitta prisvärd mat till studentvänliga priser. Foto: SVT/Emil Larsson

Pressade studenter när matpriserna rusar

Uppdaterad
Publicerad

Dyrare matpriser gör det ännu svårare för landets studenter att få pengarna att räcka. SVT Nyheter har besökt studentstaden Uppsala där tentasnacks och mjölk i kaffet bytts ut mot linser och långa promenader för att hitta billigare livsmedel.

I studentstaden Uppsala är det många som nu måste dra åt svångremmen när inflationen stiger och matpriserna ökar.

Prisökningarna på många basvaror som mjölk, ägg, frukt och fisk har varit stora och enligt SCB måste man gå tillbaka till 1980-talet för att se lika stor prishöjningar på de varorna som under 2022.

Letar extrapriser

Ekonomistudenten Elyse Le Roy och hennes vänner letar reklamblad med extrapriser och promenerar tre kilometer för att handla mat, då den närmaste mataffären blivit alldeles för dyr.

– Sen försöker jag hålla mig till en matlåda om dagen och fylla på med mackor. Jag dricker också kaffe hemma nu, men det funkar, säger Elyse Le Roy och fortsätter:

– Jag är jättetacksam för att jag kunde sommarjobba i sommar. Utan de pengarna vet jag inte riktigt vad jag skulle luta mig tillbaka på. Jag har också tur att jag fått en lägenhet i en studentkorridor och betalar studenthyra. Jag vet många andra som inte har den turen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.