Det är företag som till och med gör oanmälda besök i klassrummen för att övertyga eleverna att skriva på. Men det kan i värsta fall bli en dyr affär.
Många har köpt studentskivepaket
Det ska bli ett minne för livet, förväntningarna är höga, sista natten med gänget efter många år i skolan. Och även om det kanske känns långt till vår och studentfester just nu i oktober, så pågår faktiskt planeringen bland avgångseleverna för fullt och många har redan köpt hela studentskivepaket.
-Första dagen i skolan började vi planera och då var det ett företag som kom till oss och visade oss broschyrer på lokaler och sånt, berättar Benjamin Vågerö-Black på Södra Latins Gymnasium i Stockholm, för Aktuellt.
Har med sig färdiga avtal
Försäljarna som besöker skolorna har med sig färdiga avtal. Eleverna får höra att det är ont om lokaler, att andra står på kö och att de riskerar att bli utan fest och flak om de inte bestämmer sig fort. Och de nyligen myndiga eleverna skriver ofta på direkt på plats. Men nu har skolorna börjat reagera.
”Stör vår verksamhet”
-Så fort terminen börjar har vi dem rännandes här från ett antal bolag, de går in i kafeterian, ja, till och med in på lektionerna och stör vår verksamhet. Det här är ju ungdomarnas arbetsplats, säger Frank Jonsson, fritidsledare på Nacka Gymnasium.
Hoppade in i deras bil
Malin, Benjamin, Sigrid och Ingeborg på Södra Latins Gymnasium kände sig osäkra på om de skulle skriva på eller inte, men blev då lovade att de kunde ångra sig.
-Då var vi några stycken som hoppade in i deras bil, och en i vår klass skrev på, säger eleven Benjamin Vågerö-Black.
Vill inte kännas vid ångerrätt
-Det var väldigt bråttom, det skulle komma andra klasser samma dag, de skulle få en grupp om en kvart, ja, det var väldigt stressigt men vi kollade väldigt noga. Vi fick veta att om vi ångrade oss skulle vi kunna dra oss ur, 14 dagars ångerrätt var beskedet, berättar Ingeborg Kraft Fermin.
Men när klassen ångrade sig ville inte företaget kännas vid det där med ångerrätt. Istället kom en räkning på avbokningsavgiften på hela 27 000 kronor.
Oönskade beteenden
Jesper Owe på eventföretaget Studentmäklarna har varit i branschen i åtta år och ser hur marknaden växer, men också att det fört med sig en del oönskade beteenden.
-Bara i Stockholm finns det väl 15-20 företag som håller på med studentfester. Ute i landet, lokalt förankrade, 40-50 företag kanske som seriöst bedriver studentverksamhet, säger han.
Det gynnar inte branschen
-Vi vill få bort aggressiviteten i skolorna och stoppa skolförsäljningen. Man måste marknadsföra sig på ett annat sätt, för dagens situation gynnar inte branschen. Konsumenten blir också lidande, avslutar Jesper Owe.
Nina Löfgren
nina.lofgren@svt.se
Fakta: Distans- och hemförsäljningslagen
*Distans- och hemförsäljningslagen gäller för försäljning i hemmet, på arbetsplatsen eller till exempel i skolan. Lagen gäller också på utflykter som en säljare arrangerat. Lagen gäller inte om du själv tagit initiativet och bjudit in försäljaren till ditt hem.
*Du har 14 dagars ångerrätt när du köper något vid så kallad hemförsäljning. Detta ska enligt lagen säljaren informera om. De 14 dagarnas ångerrätt börjar räknas från den dag du blivit informerad om din rätt. Om säljaren inte har informerat köparen om ångerrätten har köparen ett års ångerrätt.
*Vid försäljningssituationer kan också lagarna om marknadsföring och avtalsvillkor vara viktiga att känna till. Vid aggressiv marknadsföring kan Konsumentverket förbjuda säljaren att fortsätta sin marknadsföring. Om Konsumentverket anser att avtalsvillkor är oskäliga kan Marknadsdomstolen förbjuda dessa.
*Om du har frågor kan du vända dig till kommunens konsumentvägledare. Om du vill anmäla någon felaktighet så gör du det till Allmänna reklammationsnämnden. Om de tar upp ärendet och bedömer att ett fel begåtts kan de ge en rekommendation till det aktuella företaget hur de ska agera.
Konsumentverket