Foto: Jessica Gow, TT

Studie bekräftar – sämre livschanser för barn till föräldrar i fängelse

Publicerad

Barn till föräldrar som döms till fängelse löper betydligt större risk att själva begå brott eller inte få jobb, jämfört med barn vars föräldrar får andra typer av straff. Det visar en ännu opublicerad studie som SVT Nyheter tagit del av.

Hur påverkas barns livschanser av att deras föräldrar döms till fängelse, jämfört med de barn vars föräldrar får andra typer av straff? Det har forskarna Susan Niknami vid Stockholms universitet och Hans Grönqvist vid Uppsala universitet och IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) tagit reda på i en ännu opublicerad studie tillsammans med Will Dobbie, Mårten Palme och Mikael Priks. 

I studien har forskarna studerat och jämfört utfallet för över 55 000 barn – alla med föräldrar som dömts i svensk domstol. För de barn med föräldrar som fick fängelse som straff visade det sig gå sämre.

– Det som är slående är att det går väldigt dåligt för de här barnen. Det är mycket högre risk att de blir lagförda och det påverkar också deras sysselsättning, säger Susan Niknami, nationalekonom vid Stockholms universitet.

Identiska egenskaper

Enligt studien ökar risken för ungdomsbrottslighet med över nio procentenheter bland barn vars föräldrar döms till fängelse jämfört med barn vars föräldrar får andra typer av straff, som exempelvis skyddstillsyn. Sannolikheten att ha ett jobb vid 20 års ålder minskar, enligt studien, med närmare 17 procentenheter för barn med föräldrar som dömts till fängelse.

Utsikterna är dystra för barn som har föräldrar i fängelse. Foto: SVT

Unika resultat, menar Hans Grönqvist, nationalekonom vid IFAU och Uppsala universitet.

– Det har tidigare funnits anekdotiska belägg för att barn vars föräldrar spenderar tid i fängelse klarar sig sämre i livet, men vi har tidigare saknat direkta mått på hur mycket sämre det går för dessa barn, säger han.

Susan Niknami fyller i:

– Genom att isolera olika bakgrundsfaktorer har vi kunnat se vad bara effekten av fängelsestraffet är i sig, vilket är unikt.

Fokus på stödåtgärder

Hans Grönqvist Foto: SVT

Nu hoppas forskarna att studiens resultat bidrar till ett större fokus på stödåtgärder för de tusentals barn som i dag lever med en förälder i fängelse.

– Vi hittar ju att det går mycket sämre för de här barnen och då vill man kanske från samhällets sida tänka på vad man kan göra för att förbättra de här barnens möjligheter att klara sig bra senare i livet, säger Hans Grönqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.