Även föräldrar till högstadieelever har i högre grad smittats av coronaviruset jämfört med föräldrar till gymnasieelever. Foto: Jessica Gow/TT

Studie: Högstadielärare mer utsatta för covid

Uppdaterad
Publicerad

I våras smittades svenska högstadielärare av covid-19 i dubbelt så stor utsträckning som gymnasielärare, enligt en färsk studie.

Forskarnas slutsats: Riskerna är större vid undervisning på plats.

Sedan denna vecka får också högstadieundervisning ske på distans, men under perioden som forskarna undersökte hölls högstadieskolorna öppna medan gymnasiet sköttes på distans.

– När vi kontrollerar för bakomliggande faktorer som hade kunnat påverka smittspridningen så ser vi ändå att risken att smittas är dubbelt så hög för högstadielärare, säger Helena Svaleryd, professor i nationalekonomi på Uppsala universitet.

Forskarna samkörde flera databaser och register. I resultaten såg de även att föräldrar till högstadieelever i högre grad smittats av coronaviruset jämfört med föräldrar till gymnasieelever, även om skillnaden var betydligt mindre.

Hörts i debatten

Bland lärare var risken dock fortfarande högre i gymnasiet än i låg- och mellanstadiet, trots att skolan för yngre barn inte bedrevs på distans. Varför är forskarna inte helt säkra på.

– Det kan vara flera skäl, kanske att yngre barn inte smittar lika mycket, säger Helena Svaleryd.

Studien har nyligen granskats vetenskapligt och godkänts för publicering i en vetenskaplig tidskrift. Men redan i höstas diskuterades resultaten. Folkhälsomyndigheten publicerade nämligen då en egen studie som visade att grundskolelärare inte löpte större risk över att smittas av covid-19, jämfört med andra yrken.

Kritiserar FHM

Forskarna hävdar dock att myndighetens sätt att analysera tonar ner riskerna för just högstadielärare, eftersom de ”klumpat ihop” alla grundskolelärare under samma kategori.

– Det blir en annan typ av jämförelse, säger Helena Svaleryd.

Smittorisken för lärarna har dessutom uppmärksammas nyligen i en svensk studie som slår fast att svenska lärare har en halverad risk för att få intensivvård för covid-19 jämfört med andra vuxna. De två olika studierna motsäger dock inte varandra, menar Helena Svaleryd.

– Vi har mätt covid-diagnos och inte inskrivning på iva, så båda resultaten kan stämma, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.