Studie: Ovanligt med iva-vård av covidsjuka barn – trots öppna skolor

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals länder har stängt skolorna till följd av coronapandemin. Nu visar en svensk studie att risken är låg att barn blir så sjuka i covid-19 att de kräver intensivvård. Detta trots öppna skolor.  

– Jag hoppas att vår studie ska leda till att man vågar öppna framförallt grundskolorna i många länder, säger professor Jonas F Ludvigsson, som lett studien. 

Svenska forskare har studerat förekomsten av barn mellan 1 och 16 år som vårdats på intensivvårdsavdelning mellan mars och juni förra året, barn med covid-19, eller så kallat multiinflammatoriskt syndrom, MIS-C, som kopplas till covid-19.

Av nästan två miljoner svenska 1-16 åringar var det 15 barn som vårdades för covid-19 eller MIS-C inom intensivvården under våren 2020.

– Det är 1 per 130 000 barn. Det är trots allt en låg siffra. Det är glädjande att svår covid-19 är så pass ovanlig bland barn trots att grundskolorna och förskolorna har hållits öppna under pandemin, säger Jonas F Ludvigsson, barnläkare vid Örebro Universitetssjukhus och professor i klinisk epidemiologi vid Karolinska Institutet.

Varför barn blir mindre sjuka än vuxna vet man inte med säkerhet i dag.

– Min egen gissning är att barn mer nyligen drabbats av andra virussjukdomar och därför har ett bättre försvar mot covid-19. Det är också få med underliggande sjukdom.

Sannolikt ingen förhöjd risk för barn med kronisk sjukdom

Enligt Ludvigsson visar studien att de flesta barn som hamnar på intensivvården inte har några underliggande riskfaktorer.

– Det gör att föräldrar till barn med kroniska sjukdomar bör kunna andas ut. Risken att deras barn ska bli mycket svårt sjuka i covid-19 är sannolikt inte högre än för andra barn i samhället. Det tror jag är väldigt värdefullt för föräldrar som har barn med autoimmuna sjukdomar, hjärtfel, neurologiska handikapp och så vidare.

Hoppas få effekter utomlands

Jonas F Ludvigsson hoppas att studien ska få genomslag utomlands, och leda till att fler länder vågar öppna grundskolorna.

– Stängda grundskolor innebär att hundratals miljoner barn inte får utbildning de behöver.

Studien, som publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine, har dock inte undersökt huruvida de öppna skolorna har lett till en ökad smittspridning i samhället.

Johanna Höög är docent i cellbiologi vid Göteborgs universitet och en av forskarna och debattörerna i gruppen Vetenskapsforum covid-19. Hon är kritisk till Ludvigssons slutsats att skolor kan hållas öppna och säger till SVT att man inte ska ta några risker med barnens hälsa.

– Jag tycker inte att 15 barn på IVA under den perioden är en liten siffra. De här barnen och deras familjer har gått igenom mycket allvarlig sjukdom och det vill naturligtvis inte någon uppleva. Så jag anser att skolorna bör hållas stängda nu när vi har en stor smittspridning i samhället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.