Sverigedemokraternas väljare litar mindre än andra på människor, enligt en studie från Södertörns högskola. Foto: TT

Studie: SD-väljare har negativ människosyn

Uppdaterad
Publicerad

SD-väljare har den mest negativa människosynen och tror oftare att personer innerst inne är egoister.
– Människosyn och tillit har en betydande roll för hur folk röstar, säger forskaren Maria Sandgren.

Maria Sandgrens forskargrupp vid Södertörns högskola ville gå djupare och undersöka vad som ligger bakom partisympatier.

– Ett huvudresultat är att människosyn och tillit är en vattendelare mellan Sverigedemokraterna och andra väljarna, säger Maria Sandgren.

Mer positiv syn

I studien delades personer in i tre block: ett röd-grönt med dem som röstar på Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Fi och Miljöpartiet; ett blå-grönt med dem som röstar på Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och KD samt ett gult block med dem som röstar på Sverigedemokraterna och små partier.

– De röd-gröna och blå-gröna blocken har en mer positiv syn på människan: att människor är värda att få hjälp när de behöver det och värda att älskas och respekteras mer villkorslöst. I det gula blocket, där man finner SD-väljare och andra små partier, är synen mer negativ, säger Sandgren.

Fler onda än goda

Studien visade även att SD-sympatisörer litar mindre på andra människor än vad andra väljare gör och att de oftare tror att det finns fler onda människor än goda.

– Det finns en koppling mellan att ha en viss misstro och en negativ syn på sina medmänniskor. Det går hand i hand, säger Sandgren.

Runt 30 procent av svenskarna har SD-väljarnas tankesätt, visar studien.

Studien bygger på 1.331 enkätsvar. Totalt 4.000 enkäter skickades till ett representativt urval svenskar under våren 2015.

* Studien visar att Sverigedemokraternas (SD) sympatisörer har lägre tillit till andra människor och en mer negativ människosyn.

* SD:s väljare tror oftare att människor innerst inne är egoister och att det finns fler onda än goda människor.

* Miljöpartiets väljare har den mest positiva människosynen.

* Runt 30 procent av svenskarna har SD-väljarnas tankesätt.

Källa: Södertörns högskola

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer