Studsmattor underkänns i REA:s test – Studsmattor bakom 5 000-7 000 skador

Uppdaterad
Publicerad

Ett test SVT:s barnprogram REA gjort visar det på livsfarliga brister på de allt vanligare studsmattorna i både lågoch mellanprisklassen.

Under de senaste åren har antalet studsmattor i de svenska trädgårdarna ökat explosionsartat. Och med det har även antalet skadade barn ökat. Varje år måste 5.000-7.000 barn söka vård på sjukhus på grund av skador de fått i samband med lek på studsmattor. En siffra som förväntas öka i takt med att antalet studsmattor i hemmen blir fler.

REA:s testpatrull testade säkerheten hos tre storsäljare; en i lågprisklassen, en i mellanprisklassen och en av de dyraste på marknaden.

Testet visade att kantskyddet som ska skydda kroppsdelar mot skador var så tunt på studsmattorna i låg- och mellanprisklassen att det knappt gav något skydd alls. När testpatrullen släppte en vattenmelon mot kantskyddet sprack skalet mot de två mattorna.

Vill du veta mer om studsmattetestet kan du se på säsongspremiären av REA, 18.15 på onsdag i barnkanalen.

Jenny Lagerstedt och Olof Nordangård

Studsmattorna i testet

• Globe från Jula (1.295 kr)

• Sport Supply från Abilica (3.995 kr)

• Champion från Bergh Toys (5.890 kr)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.